Opalování aneb jak se starat o kůži v létě

Kdo by neměl rád horké letní dny plné slunce. Sluneční paprsky jsou pro naše tělo užitečné, protože působením UVB záření v naší pokožce vzniká vitamín D3, který je pro fungování těla nepostradatelný. Cholokalciferol pomáhá udržovat normální stav kostí, zubů i svalů, podporuje náš imunitní systém a je důležitý při procesu dělení buněk. Jeho mírný nedostatek se na nás podepíše únavou, nespokojeností a depresemi. Tak šup na sluníčko!

Přečtěte si více o působení vitamínu D a jak ho správně doplňovat

 

Vystavit kůži slunci je pro naše zdraví a pohodu důležité. Je ale také potřeba uvědomit si, že všeho moc škodí a v případě UV záření, přesněji UVA, to platí dvojnásob. Nadměrné opalování způsobuje předčasné stárnutí kůže, ztrátu její přirozené vlhkosti a elasticity a v tom horším případě může způsobit i nádorové onemocnění.

Účinky UV záření se v těle léty sčítají a tak se nevhodné slunění nemusí projevit okamžitě, ale až s odstupem času. Nabízí se otázka, jak se můžete opalovat a současně neohrožovat své zdraví?

 

5 tipů pro zdravé opalování

A jde to vůbec? Když dodržíte několik jednoduchých doporučení, nemusí vaše kůže zbytečně trpět po zdravotní stránce, dnes ani do budoucna. To hlavní, co byste si měli pohlídat: zamezte spálení kůže. Právě to je faktor, který má největší vliv na poškození pokožky a vede ke vzniku zhoubného bujení.

  • Opalování přizpůsobte svému fototypu. Každý typ kůže je jinak odolný vůči slunečnímu záření než dojde v pokožce k reakci a tvorbě melaninu. Pro velmi světlou pokožku se světlými vlasy (typ I) je to jen 10 minut. Tmavá pokožka (typ V) má čas první expozice až 90 minut.
  • Sluňte se postupně. Dávejte si pauzy ve stínu a postupně navyšujte čas strávený na přímém slunci. Čím světlejší jste fototyp, tím opatrnější buďte nejen na začátku. Doba slunění by neměla překročit 2 hodiny denně.
  • Dodržujte pitný režim. Kůže vysušovaná sluncem potřebuje hydratovat více než obvykle. Hlídat si dostatečný pitný režim je základ. Pokud ještě přidáte čerstvé ovoce a zeleninu plnou antioxidantů, které vaše buňky ochrání před volnými radikály, bude to ideální kombinace.
  • Chraňte se před UV paprsky. Opalovací krémy mohou prodloužit dobu strávenou na přímém slunci. SPF (Sun Protection Factor) je hodnota, která říká, kolikanásobně můžete opalování relativně bezpečně prodloužit. Nezapomeňte chránit své oči brýlemi a pokožku hlavy šátkem nebo kloboukem.
  • Ošetřete pokožku po opalování. Nezapomeňte, že péče po opalování nestačí jen zvenčí, protože složky z krémů neproniknou až do samotných buněk. Proto nezapomínejte doplnit vitamíny, které podpoří regeneraci buněk.

 

opalování jak se starat o kůži

 

Jaké vitamíny vyživí kůži (nejen) po opalování

Nadměrné slunění je pro kůži náročné. Organismus při nadměrném množství volných radikálů, které UV záření zvyšuje, čelí oxidačnímu stresu a tak je dobré podpořit jej pořádnou dávkou antioxidantů. Pozornost zaměřte na vitamíny A, E a C, Koenzym Q10 nebo kolagen. Zajímavé jsou i polyfenoly, karotenoidy a antioxidanty na bázi aminokyselin.

 

Beta-karoten

Látka ze skupiny karotenoidů, která pomáhá chránit tělo před škodlivými následky slunečního záření, je všemi známé rostlinné barvivo beta-karoten. V lidském těle funguje jako antioxidant a přeměňuje se na vitamín A, který zasahuje do celé řady fyziologických pochodů. Nás hlavně zajímá vliv na kůži, kdy nejen že přímo přispívá k udržení normálního stavu a chrání před fotooxidací, ale také pomáhá při samotném opalování a následně udržuje rovnoměrnou pigmentaci i týdny po opalování.

Beta-karoten najdeme v běžně dostupném ovoci a zelenině jako je mrkev, rajčata, papriky, žlutá a listová zelenina, brokolice, řeřicha a žluté ovoce – meruňky, nektarinky, broskve. Doporučená denní dávka není stanovena, ale odborníci se shodují na 6–15 mg beta-karotenu denně pro dospělé a 3–6 mg pro děti. Před i během intenzivního opalování je dobré zvýšit příjem beta-karotenu ve formě doplňků stravy.

 

Vitamín C

Vitamín C podporuje imunitní systém, chrání tělo před oxidačním stresem a pomáhá udržet pleť zdravou a pružnou. Kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamín nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví. Je dobré vědět, že lidské tělo si vitamín C neumí syntetizovat a tak je odkázané na jeho příjem v každodenní stravě.

V případě zvýšených fyzických i psychických nároků to může být výzva, kterou je vhodné řešit doplňky stravy. V takovém případě doporučujeme liposomální formu vitamínu C od Life Extension. Vstřebává se až 7× lépe než konvenční produkty a díky obsahu hydrogelu v kapsli je aktivní 24 hodin, aby tělo získalo maximum.

Na vitamín C je bohaté zejména jižní ovoce (citrusy, papája, kiwi), černý rybíz, šípky a rakytník. Ze zeleniny třeba paprika a brokolice, ale také brambory či kysané zelí. Doporučovaný denní příjem je pro dospělou osobu v rozmezí 60–100 mg. V případě respiračních onemocnění, stresu a při rekonvalescenci lze navýšit na 2 g denně. Nedostatek vitamínu C se projevuje zvýšenou únavou a nedostatečnou odolností proti infekcím, žaludečními problémy nebo krvácivostí dásní.

 

Dopřejte kůži péči zvenku i zevnitř doplněním antioxidantů

 

Glutathion

Mezi další důležité antioxidanty patří Glutathion. GHS je tripeptid, který přirozeně produkují játra. Kromě schopnosti chránit buňky před poškozením způsobeným reaktivními formami kyslíku (volné radikály, peroxidy a těžké kovy), se v organismu podílí na spoustě dalších životně důležitých funkcí, působí jako koenzym a účastní se procesů látkové přeměny.

Nízká hladina Glutathionu se vyznačuje vyšší mírou oxidačního stresu, což má za následek rychlejší stárnutí organismu a s tím spojené komplikace. Jeho množství v těle s přibývajícím věkem, špatnou životosprávou, ale i vlivem znečištěného prostředí postupně klesá. Podle EFSA je doporučená denní dávka 3,4 g.

Glutathion najdete v libovém mase, zelenině (především s obsahem síry: brokolice, květák, kapusta, česnek, cibule) nebo luštěninách. Hladinu glutathionu přirozeně zvyšuje i lněné semínko, ostropestřec mariánský nebo mořské řasy. V případě nevyvážené stravy zvažte jeho doplnění perorálně např. Liposomálním Glutathionem od NaturLabs.

 

Resveratrol

Tento polyfenol, který je hojně zastoupený v plodech révy vinné, a to jak v bílých tak modrých hroznech, je velmi silný antioxidant. Rostliny, ve kterých se nachází, chrání před plísněmi a UV zářením. Přínosy Resveratrolu na záněty, nemoci cév a srdce nebo dokonce rakovinu, jsou stále otázkou zkoumání, ale mnohé výzkumy už potvrdily jeho široké chemoterapeutické vlastnosti. Zdá se, že máme k dispozici silného pomocníka nejen pro zvládání oxidačního stresu.

Resveratrol najdete kromě révy i v borůvkách, brusinkách, rybízu, arašídech, kakau a také vytrvalé rostlině zvané Křídlatka japonská. Tato bylina je známá v tradiční čínské medicíně, kde se využívala pro lepší hojení ran nebo při rozmanitých nemocech zažívacího ústrojí. Doporučená denní dávka není stanovena, ale jestli chcete podpořit svůj organismus v boji proti stárnutí buněk, dopřejte si Resveratol spolu s Nikotinamid ribosidem v NAD+ Cell Regenerator™ a Resveratrol. Tato kombinace, kromě již zmíněného, přispívá i k udržení normální hladiny cukru v krvi, podporuje kognitivní funkce a produkci energie v buňkách.

 

Koenzym Q10

Poslední, ale rozhodně ne méně důležitou látkou, je ve většině buněk lidského těla obsažený koenzym Q10. Jeho úkolem je dodávat buňkám energii a chránit je proti volným radikálům. Jde o látku podobnou vitamínu, která se nejvíce koncentruje v orgánech s vysokými energetickými nároky – srdce, játra, plíce, ledviny a svaly. I když si ho tělo vyrábí samo, po 40. roku věku jeho produkce klesá. Abychom i poté udrželi v buňkách potřebnou energii, musíme se o jeho doplnění postarat pestrou stravou a vhodnými výživovými produkty.

Koenzym Q10 najdete v potravinách bohatých na tuky např. tučné ryby (tuňák, makrela, losos, sardinky), hovězí maso a vnitřnosti. Z rostlinných zdrojů je to především špenát, brambory, sójové boby nebo arašídy. Doporučená dávka je 30 až 60 mg, což z běžných porcí stravy doplníte obtížně.

Až budete vybírat doplněk stravy s nepostradatelným Q10, dejte přednost aktivní formě Ubiquinolu, která se vstřebává až 8× lépe. Zkuste například Super Ubiquinol CoQ10 nebo Super Ubiquinol CoQ10 se zvýšenou podporou mitochondrií obohacený o antioxidant shilajit, který vstřebávání koenzymu Q10 ještě zvýší.

 

Malé shrnutí na závěr

Sluníčka se nebojte, ale opalování neberte na lehkou váhu. Dávejte si pozor hlavně na spálení, spodní vrstva kůže si to pamatuje. Sluneční paprsky si dávkujte pomalu a citlivě, obzvláště pokud máte světlou kůži. V horkých dnech chraňte své tělo, ale i oči.

Dopřávejte si dostatek čisté vody ve větší míře než obvykle a také čerstvé ovoce a zeleninu. A jestli ani to nezabere, zkuste náš Mentis Vital, ve kterém jsme spojili 7 surovin tak, aby vám přirozeně doplnily energii, zregenerovaly unavený organismus a podpořily metabolismus.

5 tipů jak se správně opalovat

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡