Vitamin D: Vše, co potřebujete vědět

Cholokalciferol, neboli vitamin D3, je forma vitaminu D, která je pro živočichy tou nejzásadnější. Díky koronavirové pandemii se těší nebývalému zájmu vědců i laiků zejména v kontextu jeho vlivu na závažnost průběhu nemoci. Na pomyslném výsluní se však nacházel i v době ,,předcovidové’’, a to zejména díky spojování jeho přítomnosti v našem těle s prevencí a rizikem vzniku celé řady onemocnění.

vitamin D doplněk stravy

Věděli jste, že vyšetření hladiny vitaminu D je jedním z nejžádanějších laboratorních testů vůbec? Poptávku ženou nahoru samoplátci, protože běžně je tento test indikovaný jen malému množství pacientů.

Kdo je ohrožený nedostatkem vitamínu D

Odhady tvrdí, že nedostatkem vitaminu D trpí až 1 miliarda populace! Ohrožené jsou zejména děti, senioři, lidé s nadváhou či trpící obezitou, ženy po menopauze a ti, kteří se vyhýbají slunečnímu záření. Často jsou také postiženi pracovníci v uzavřených prostorách a ti, kteří pracují na nočních směnách.

Souvislost vitamínu D s nemocemi

Popularitu tohoto vitaminu způsobily masově publikované studie zkoumající souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a výskytem několika velmi častých onemocnění od srdečních chorob, cukrovky a rakoviny až po výkyvy nálad a demenci. To, zda-li je nízká hladina vitaminu D příčinou či důsledkem oněch onemocnění se dosud nepodařilo jednoznačně klinicky prokázat. Řada studií však naznačuje, že například záněty či obezita hladinu vitaminu D snižují.

Jak vitamín D správně užívat?

Paradoxně mnoho z nás v přílišném zápalu vitamin D nadužívají. To může vést ke zvýšené hladině kalcia v krvi a u žen například způsobovat bolestivé ledvinové kameny.

Při užívání vitamínů D se proto držte těchto pravidel:

  • Dávkujte správně: Doporučená dávka pro dospělé je 600 IU (international units) denně a od 70 let 800 IU. Mimochodem, o správné denní dávce se nadále vedou odborné debaty.
  • Kombinujte doplňky stravy se správnými potravinami: Vitamin D se hojně vyskytuje v mořských rybách (losos, tuňák, sardinky), mléku, vejcích a sýrech. Některé potraviny jím jsou obohaceny. 
  • Informujte svého lékaře o tom, že vitamin D ve formě doplňků užíváte a nechte si jím potvrdit správnou dávku odpovídající vašemu zdravotnímu stavu.

Vitamín D formou doplňku stravy

I my v Mentis Lab považujeme vitamin D za důležitou látku pro naše zdraví a víme, že dieta i životní styl našim zákazníkům často neumožňují získat potřebnou dávku vitaminu D pouze ze stravy.

V řadě Mentis ho proto najdete v našem vlajkovém produktu MAX, který širokým spektrem přírodních látek podporuje vaši fyzickou a duševní kondici. Lze i využít naše liposomální vitamíny D3 + K2. 

Díky Mentis MAX získáte tři klíčové benefity:

  • Odbouráte únavu a stres,
  • zlepšíte paměť a soustředění,
  • doplníte doporučené denní množství vitaminu D pro komplexní posílení vašeho organismu.

Cena dvou tabletek – vaší denní dávky – je 40 Kč! 

Chci vyzkoušet >>

Za Mentis Lab

Tomáš

MentisLab Mentis max doplněk stravy vitamin D

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡