Játra – proč a jak pečovat o životně důležitý orgán

Cítíte se unavení i po spánku? Trápí vás zažívání? Nálada pod psa? Možná má tohle všechno jednoho nečekaného jmenovatele – přetížená játra. Je nejvyšší čas zjistit více o nejdůležitějším detoxikačním orgánu vašeho těla. Ačkoliv bez něj život není možný, přesto na největší vnitřní orgán zapomínáme a dostatečně se o něj nestaráme. A přitom stačí tak málo.

Játra se z podstaty své činnosti neustále obnovují, takže se změny v životním stylu velmi záhy pozitivně projeví. Dejte si pár týdnů či měsíců a zlepšete své celkové zdraví. Prozradíme vám, co a jak dělat, aby si játra ve vaše těle konečně lebedila. S chutí do toho!

 

Jak játra v těle fungují

Játra se účastní mnoha tělesných procesů a funkcí, které nemůže nahradit žádný jiný orgán. Jejich hlavním úkolem je zajišťovat látkovou výměnu a udržovat stálé vnitřní prostředí. Hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin.

Jako trávicí žláza mají na starost produkci žluči a současně jsou žlázou endokrinní, která tvoří některé hormony (angiotenzinogen – důležitý na udržování krevního tlaku, somatomedin – potřebný pro růstový hormon a v malém množství i erytropoetin – podporuje tvorbu červených krvinek). Játra fungují také jako zásobní orgán. Ukládají a následně podle potřeby těla uvolňují glykogen, tuky, železo a vitamíny A, D, K a B12. V neposlední řadě se podílejí na detoxikaci organismu.

V těle je najdete v pravé horní části břicha, hned pod bránicí, s níž jsou srostlá. Trojúhelníkový tvar jater se skládá ze dvou anatomických laloků, které jsou bohatě prokrvené. Každou minutu jimi protečou až 2 litry krve. Váží přibližně 1,5 kg, u mužů to může být až 1,8 kg. Úctyhodná velikost i váha z nich dělá největší vnitřní orgán – tvoří 2 % celkové hmotnosti lidského těla.

Játra se neustále a velmi rychle regenerují. Dokáží dokonce dorůst do původní velikosti. Přestože je jejich sebeobnova úžasná, není nekonečná. Pokud je dlouhodobě přetěžujeme nevhodnými způsobem života, může dojít k jejich poškození a nevratnému narušení regeneračního procesu, a tím pádem i jejich funkci.

co jist pro zdrava jatra

 

Co játrům škodí a snižuje jejich funkci

Každý ví, že největším nepřítelem zdravých jater je alkohol a s ním spojené riziko cirhózy jater. Málokdo ale tuší, že to není jediný škodič. Možná vás překvapí, že podobně devastující následky na správné fungování jater může mít i životní styl.

Nadměrná konzumace polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin, nadmíra tučných, smažených a přesolených pokrmů nebo příliš cukru se negativně projevují na jejich zdraví. Při takové stravě dochází ke ztučnění jater (NAFLD), kterým trpí až 25 % obyvatel planety. Pokud v nevhodném stravování budete pokračovat, jednoduchá steatóza přejde v zánět a následně do jaterní cirhózy.

Sedavý způsob života, nadváha, chronický stres a kouření játrům také neprospívají. Často se podceňuje vliv léčiv. Například léky s paracetamolem – užívané proti bolesti a vysoké teplotě, jsou při nadměrné dávce toxické a mohou vést k selhání funkce jater. Nemalé škody mohou tak trochu v tichosti páchat i chemické látky obsažené v čisticích prostředcích nebo kosmetických produktech. Nebezpečné jsou i plísně a virová onemocnění, která napadají tkáň jater (Hepatitida B/C virus nebo herpes virus).

 

Jak poznáte, že játra nepracují správně

I když játra zatížená přemírou toxinů ve většině případů nebolí, nejčastějším signálem, že s nimi něco není tak úplně v pořádku, bývá dlouhodobá únava a ospalost během dne i po dostatečném spánku, zhoršené trávení, nadýmání a celkově oslabená imunita.

Nepřehlédnutelné budou projevy na kůži, ať už její nažloutlá barva, zvýšená šupinatost a svědění, nebo výraznější žilky a nevysvětlitelné modřiny. Mohou se objevit i hnědé skvrny.

Nedostatečné fungování jater se vždy projeví na dalších orgánech a přispívá k dalším nemocem jako jsou alergie, astma, chronická únava, deprese a migrény, vysoký tlak, hormonální nerovnováha, poruchy imunitního systému nebo kožní problémy.

Játrům prospívá pohyb a zdravá strava

 

Co můžete dělat pro zdravá játra

Bude to znít jako klišé, ale tím nejlepším způsobem, jak podpořit játra, je žít zdravým životním stylem. Zaměřte se na čerstvé potraviny, ideálně lokální a v bio kvalitě. Platí to nejen pro zeleninu a ovoce, ale také pro masné a mléčné výrobky. Dopřejte tělu dostatek pohybu a nezapomínejte na odpočinek.

Přidejte do svého jídelníčku:

  • Tmavá listová zelenina tj. kapusta, růžičková kapusta, špenát, zelí a čekanka patří mezi zdroje potravin bohatých na síru. Ta pomáhá jaterních enzymům při vylučování volných radikálů a toxinů z těla.
  • Mrkev, červená řepa, brokolice a další zelenina plná beta-karotenu je, stejně jako síra, důležitou látkou potřebnou pro optimální fungování jater.
  • Česnek obsahuje aktivní sloučeninu síry zvanou allicin a selen, živiny, které chrání játra před poškozením toxiny a pomáhají při detoxikaci.
  • Cibule, šalotka a pórek podporují játra ve vytváření glutathionu, což je velmi silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály a podílí se na odstraňování karcinogenů z prostředí uvnitř buňky.
  • Olivový olej, extra panenský a za studena lisovaný, je bohatý na fenoly, které působí protizánětlivě a podporují játra při snižování oxidačního stresu v těle.
  • Zázvor plný gingerolů s protizánětlivými, antivirovými a antimikrobiálními vlastnostmi podporuje detoxikaci tím, že vyživuje vaše játra, podporuje krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Velkou službu játrům prokážete i dodržováním pitného režimu. Dostatek tekutin v organismu je pro přirozenou detoxikace a regeneraci jater potřeba. Stačí čistá voda nebo zkuste čaj s bylinkami jako je pampeliška, řepík nebo přeslička, protože podporují játra v normální činnosti. Čas od času zařaďte očistnou kúru, se kterou játrům cíleně odlehčíte a pomůžete jim s detoxikací.

 

Mentislab ostropestrec jatra

 

Jak podpořit funkci jater

Šetrný a současně účinný způsob, jak se játrům za jejich nekonečnou práci odvděčit, je pravidelná očista. Ideálním časem pro detox jater je jaro a podzim. Kromě již zmíněných doporučení ohledně zdravé stravy, která zahrnuje zvýšený přísunu zeleniny a omezení tuků, cukrů i soli, přizvěte na pomoc také léty prověřené byliny a koření.

Ostropestřec mariánský a jeho hlavní léčivé složky souhrnně pojmenované silymarin, chrání játra před toxickými látkami, podporují obnovu jaterních buněk i tvorbu žluči a posilují imunitní systém. Flavolignany v ostropestřci mají protizánětlivé účinky, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a působí proti škodlivým vlivům chemikálií a těžkých kovů.

Podpořte svůj metabolismus a správnou funkci jater s pomocí Mentis Ostropestřec Forte 400mg Vegan.

Kurkuma – oblíbené žlutooranžové koření, které za svou barvu vděčí barvivu kurkumin. Kurkumin je silný antioxidant s výraznými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Podle odborníků dokáže chránit játra před poškozením toxiny, napomáhá při regeneraci už poškozených jaterních buněk a také podporuje produkci žluči a zlepšuje funkci žlučníku. Za zmínku stojí i jeho schopnost vázat těžké kovy (olovo, rtuť nebo kadmium).

Dopřejte si pravidelnou dávku čistého extraktu z kurkumy spolu s piperinem, který několikanásobně zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu v Mentis Kurkumin Booster 95%

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡