Antioxidanty – trumf v boji proti předčasnému stárnutí

Antioxidanty jako vitamin C a koenzym Q10 máte možná v povědomí z řady reklam na kosmetické přípravky. A to jako účinné látky pro boj proti vráskám. Antioxidanty toho ale dokážou mnohem více než prodloužit mladistvý vzhled. V poslední době se jejich vliv velmi úzce spojuje s celkovými procesy stárnutí a dlouhověkostí.

V našem těle se každý den odehrává bitva o velmi křehkou rovnováhu mezi volnými radikály, antioxidanty a biomolekulami. Řada faktorů od životního stylu po kontaminované prostředí ale tuto rovnováhu narušuje. To má za následek spuštění nepříznivých procesů, které mohou vést k řadě chronických onemocnění a předčasnému stárnutí. 

Za vším je oxidativní stres

Volné kyslíkové radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou být dobrým sluhou i zlým pánem. Pomáhají totiž našemu imunitnímu systému bojovat s patogeny a stejně tak hrají klíčovou roli při přeměně vzduchu a potravy na energii. Pokud však dojde k jejich nadměrné tvorbě, antioxidanty – lovci volných radikálů – přestanou stačit a radikály začnou poškozovat naše buňky a tkáně. Tomuto stavu se říká oxidativní stres.

Oficiálně uznávané symptomy oxidativního stresu neexistují, přesto někteří klinici zmiňují projevy, jako je únava, bolesti hlavy, citlivost na hluk, poruchy paměti, bolest kloubů a svalů, vrásky a šediny a samozřejmě snížená imunita

Řada studií naznačuje, že oxidativní stres hraje roli u vzniku některých typů rakovin, kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a prakticky všech zánětlivých nemocí jako například artritida a lupénka. Důsledkem kumulativního oxidativního stresu jsou potom buněčné změny přispívající k akceleraci stárnutí.

Ovlivnit stárnutí můžeme 

Přestože se volné radikály v našem těle vyskytují přirozeně, řada faktorů souvisejících s životním stylem má na ně značný vliv. Jsou jimi:

  • Cigaretový kouř,
  • vystavení toxinům z ovzduší a chemických produktů,
  • alkohol,
  • UV záření,
  • bakterie v dutině ústní.

Výzkum se nyní intenzivně zabývá možností, zda-li dodatečná suplementace antioxidantů může pomoci s bojem proti oxidativnímu stresu a předčasnému stárnutí. Aktivně se zkoumají antioxidanty, jakými jsou dříve zmiňované vitaminy, koenzym Q10 , ale i melatonin, resveratrol, curcumin a jiné polyfenoly. 

Antioxidanty fungují nejlépe v kombinacemi s dalšími antioxidanty (např. synergický efekt vitaminu C a E), rostlinnými extrakty a živinami. Nelze tedy než doporučit pestrou stravu bohatou na čerstvé ovoce, zeleninu a celozrnné produkty podpořenou kvalitními potravinovými doplňky, které vykryjí nedostatky jídelníčku a sezónnost některých plodů.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡