Adrenální únava: když nadledviny signalizují problém

Pokud uvažujeme o svém zdraví, obvykle se to týká imunity, zažívání nebo podobných známých témat. Už vás ale někdy napadlo, jak důležité je zdraví nadledvin? Pravděpodobně ne. A přitom mají v našem celkovém zdraví velkou úlohu. Prozradíme vám, proč byste jim měli věnovat pozornost.

Co jsou to nadledviny a jakou mají v těle roli

Nadledviny nebo také nadledvinky jsou dvě endokrinní žlázy o velikosti vlašského ořechu umístěné na vršku každé z ledvin. Tyto nenápadné orgány přitom hrají neuvěřitelně důležitou roli v celkovém zdraví. Nadledvinky vylučují téměř 50 hormonů včetně adrenalinu, kortizolu, estrogenu a testosteronu. Tyto hormony pomáhají regulovat reakci těla na stres.

Řada z nás je přitom nadměrně přetížena – v práci i v osobním životě. Jsme neustále ve stresu a naše nadledviny si tak téměř neodpočinou. Chronický stres, který už je dnes bohužel spíše normou nežli výjimkou, nadledvinky časem opotřebuje. A to vede k jejich únavě, které říkáme tzv. adrenální únava.

Už v roce 1969 trpělo podle AdrenalFatigue.org těžkou adrenální únavou zhruba 16 % populace. Pokud bychom zahrnuli všechny indikace nízké hladiny kortizolu, toto množství by se přiblížilo k 66 %. Jak by se asi posunuly statistiky v období extrémního stresu, který s sebou nese život v 21. století?

Přečtěte si článek: 8 tipů, jak se lépe soustředit a zvládat každodenní shon.

Kortizol: stresový hormon, bez kterého se neobejdeme

Jedním z nejvýznamnějších hormonů, které nadledvinky vylučují, je kortizol. Zdravé nadledvinky produkují denně asi 20 mg kortizolu. Během období stresu může ale produkce vzrůst až na 200 mg za den. Proč? Zvýšení je přirozenou reakcí těla, aby bylo schopné stres zvládnout.

Kortizol má vliv například na:

  • Udržování normální hladiny cukru v krvi,
  • udržování zásob tuků a bílkovin pro zvýšení energie,
  • vytváření protizánětlivé reakce těla,
  • regulaci a modifikaci většiny krevních buněk, které se účastní imunitních a/nebo zánětlivých reakcí,
  • krevní tlak,
  • hladinu elektrolytů (iontů sodíku, vápníku atd.) v srdečním svalu,
  • srdeční tep,
  • psychické rozpoložení.

 

adrenální únava a nadledviny

 

V počátečních stádiích adrenální únavy jsou hladiny kortizolu obvykle vysoké, což přispívá k přibývání tělesné hmotnosti a zvýšení cholesterolu a krevního tlaku. Kromě toho adrenální stres pozmění chemii našeho mozku, což způsobuje depresi a úzkost, inzulinovou rezistenci, narušení metabolismu štítné žlázy, a také má negativní vliv na hustotu kostí.

5 top: Symptomy adrenální únavy

Je důležité si uvědomit, že nemusíte pozorovat všechny následující příznaky, abyste měli adrenální únavu. Níže uvedené jsou ty nejčastější symptomy. Existuje však mnoho dalších příznaků, které mohou poukazovat na adrenální únavu.

Často o adrenální únavě přemýšlíme jako o stavu, který buď máme nebo nemáme. Adrenální únava má ale, stejně jako stavy štítné žlázy, určitou stupnici. Ve vašem případě se tedy možná ještě nejedná o únavu se vším všudy, ale jste na „dobré“ cestě. Zde je 5 nejčastějších příznaků adrenální únavy:

1) Bezdůvodná únava i po kvalitním spánku

Toto je charakteristický symptom adrenální únavy. Nedostatek energie nebo přetrvávající únava po dlouhou dobu. Je normální se občas cítit unavený a vyčerpaný, ale nemělo by to být na denní bázi.

2) Citlivost na sluneční světlo a potřeba brýlí

Dalším běžným příznakem je citlivost na světlo. To je způsobeno nerovnováhou sodíku a draslíku, které jsou potřeba pro správnou funkci zornic v reakci na světlo. Když je vaše tělo ve stresu, spotřebovává určité minerály rychleji než ostatní.

3) Neustále odpolední krize

Adrenální únava je výsledkem mnoha stresorů v těle. Jedním z konstantních zdrojů stresu je nestabilní hladina cukru v krvi. Pokud konzumujeme stravu s vysokým obsahem rafinovaných cukrů a sacharidů, naše hladina cukru v krvi neustále stoupá a klesá. Je běžné, že lidé trpící adrenální únavou zažívají odpolední krize v důsledku poklesu hladiny cukru v krvi. Fyziologicky naše těla chtějí, abychom zvýšili hladinu cukru v krvi, snížili kortizol a zmínili stres. Problém je v tom, že často sáhneme po kofeinu nebo cukru, abychom tělu poskytli rychlou pomoc. To ale tento cyklus udržuje.

4) Touha po slaném nebo sladkém

Máte neukojitelnou chuť na slaná nebo sladká jídla? Je zde biologický důvod, proč tomu tak je, když jste unaveni. Jak bylo zmíněno výše, naše těla při stresu spotřebovávají více sodíku. Vaše tělo tak touží po soli, aby tento deficit dohnalo. Chuť na sladké souvisí se zvýšením hladiny cukru v krvi.  

5) Nemáte do 10. hodiny ranní hlad

Když jsou naše nadledviny vyčerpané, přirozené hormonální rytmy našeho těla fungují proti přírodě. U osoby se zdravou funkcí nadledvin hladina kortizolu vrcholí ráno, aby vás probudil, a s postupujícím dnem ubývá. Pokud máte adrenální únavu, je vaše produkce kortizolu ráno nízká. Proto se často cítíte letargicky. Kortizol také stimuluje pocit hladu. To je důvod, proč právě snížená chuť k jídlu brzy ráno je běžným příznakem adrenálního deficitu.

Pokud jste se našli v jednom nebo více z výše uvedených bodů, je pravděpodobné, že vaše nadledviny a tělo potřebují péči.

Adaptogeny pro zdraví nadledvin

Vaše nadledviny jsou dvě velmi malé, ale důležité žlázy, které lze popsat jako elektrárny produkující hormony. Adrenální únava spočívá v zásadě v tom, že v průběhu času vaše nadledviny nejsou dále schopny účinně vytvářet základní hormony nutné k optimální funkci těla – především kortizol.

Kortizol, neboli denní hormon, pomáhá upravovat váš imunitní systém, protizánětlivé reakce, nervový systém, hladinu cukru v krvi, krevní tlak a dodává vám energii. Když nemůžete vytvořit správný poměr kortizolu k dalším hormonům, může dojít k adrenálnímu vyhoření nebo únavě.

Co nám může pomoci s adaptací na stres a snížením hladiny kortizolu tak, aby nedošlo k vyčerpání nadledvinek? Jsou to adaptogeny.

Adaptogeny jsou jedinečnou třídou léčivých rostlin. Pomáhají vyrovnávat, obnovovat a chránit tělo. Adaptogeny pomáhají tělu lépe zvládat požadavky každodenního života. Poskytují trvalý pocit klidu a nepatří mezi stimulující látky.

Jejich hluboké antioxidační a protizánětlivé účinky chrání buňky před poškozením způsobeným různými chemickými látkami. Jsou netoxické, a to i při dlouhodobém užívání. Můžete se tedy spolehnout na to, že užívání těchto bylinek je bezpečné.

adrena__lni___u__nava_nadledviny

Chemické látky, které adaptogeny obsahují, pomáhají při normalizaci funkce nadledvin. Uklidňují a vyživují nadledviny a podporují procesy, které nadledviny řídí – od regulace krevního cukru a imunitního systému až po hormony a krevní tlak.

Ačkoliv některé adaptogeny účinkují poměrně rychle, jejich působení je jemnější a roste při pravidelném užívání.

8 významných adaptogenů pro zmírnění adrenální únavy

Máme pro vás seznam adaptogenů, které pomáhají snižovat hladiny stresu a kortizolu a splňují všechna vědecká kritéria pro zařazení do této kategorie. Adaptogenů s podobnými účinky existuje celá řada, vybrali jsme ale osm nejznámějších.

Ashwagandha

Často je označována jako indický ženšen. Ve východní medicíně se používá již více než 2500 let. Má imunomodulační účinky, které posilují imunitní systém, a pomáhají tělu snižovat hladiny kortizolu. Snižuje pocity úzkosti.

Ženšen

Jeden z nejznámějších adaptogenů. Výzkumy dokumentují zejména využívání asijského ženšenu pro zlepšení duševního výkonu a odolnosti proti stresu. Červený ženšen má i antioxidační a antidepresivní účinky, pomáhá přirozeně snižovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Bazalka posvátná (Tulsi)

Tato rostlina pomáhá tělu lépe se přizpůsobit stresu. Bazalka posvátná přímo neovlivňuje psychické rozpoložení člověka, ale pomáhá tělu odolat stresu pomocí úpravy produkce stresových hormonů, jako jsou kortizol a adrenalin. Stabilní hladiny kortizolu vedou k lepší paměti a jasnějšímu úsudku. Bazalka posvátná rovněž snižuje pocit neklidu a úzkosti.

Cordyceps (housenice čínská)

Jedná se o medicinální houbu s celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Studie dokazují, že podporuje energii a vytrvalost, proto je velmi oblíbená mezi sportovci. Také napomáhá ke správné funkci ledvin, pomáhá zvládat stres a podporuje silnou imunitu.

Bakopa drobnolistá

Ovlivňuje hladinu acetylcholinu v mozku a má výrazné antioxidační účinky. Zlepšuje tak paměť a působí jako prevence infarktu, mozkových příhod a ostatních neurodegenerativních onemocnění. Především ale přispívá k lepší adaptabilitě našeho mozku na stres.

Kořen lékořice

Dodává energii a vytrvalost, posiluje imunitní systém a chrání brzlík před poškozením kortizolem. Dejte si však pozor na některé jeho výtažky, protože mohou snižovat krevní tlak.

Maca

Maca je výborným zdrojem vápníku, vitamínu C, aminokyselin, fytonutrientů a zdravých mastných kyselin. Podle zprávy z prosince 2009 v německém lékařském časopise Research and Complimentary Medicines může Maca pomáhat zmírnit stres a úzkost a zároveň zvýšit energii a zlepšit náladu.

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea)

Silný adaptogen, který tlumí duševní a fyzickou únavu způsobenou stresem a jehož účinky jsou stále intenzivně zkoumány. Rozchodnice růžová obsahuje fytochemikálii známou jako salidroside. Ta pomáhá zmírňovat úzkost a bojuje proti stárnutí. Rozchodnice také potlačuje produkci kortizolu a zvyšuje hladinu bílkovin odolných vůči stresu.

Účinky hned pěti zmíněných adaptogenů kombinuje doplněk stravy Adrenal Energy Formula™. Jeho složení bylo sestaveno speciálně pro zmírnění adrenální únavy a pomoc tělu vypořádat se se stresem.

Dnešní svět je plný obtíží, termínů, frustrací a požadavků. Náš život je stále složitější a stresu přibývá – pro mnoho z nás se už stal způsobem života. Pokud je ale stres neustálý, mysl i tělo za něj platí obrovskou cenu.

Volný překlad z originálu článku z www.naturalproductsinsider.com

Photo by Victoria Heath on Unsplash

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡