Extrakt vs. sušená bylina: Co je účinnější?

Nedávno se k nám dostal dotaz na to, jaký je rozdíl mezi drcenou (popř. sušenou) bylinou a extraktem z byliny. Toto téma je mezi širokou veřejností poměrně neznámé, přestože forma, jakou bylinu užíváme, má na výsledný účinek zásadní vliv. Dotaz se týkal konkrétně kapslí ostropestřce, na němž si budeme uvádět i příklady.

Co znamená extrakce a co je to extrakt?

V překladu do srozumitelného jazyka je extrakce šetrné vyluhování léčivých složek z byliny. V praxi probíhá extrakce v laboratoři, a to s použitím rozpouštědel, například ethanolu, který se následně odpaří. Po tomto procesu zbyde to nejcennější z byliny, tedy právě její extrakt (též se můžete setkat se slovem koncentrát). Po odpaření má extrakt nejčastěji formu prášku.

Například u ostropestřce je účinnou látkou silymarin, kterou najdeme v rostlině a semenech této rostliny v množství zhruba 1,5-3 %. V silymarinu se z větší části nachází molekuly silybinu (silibininu), což je právě ta zázračná látka, která mj. chrání jaterní buňky.

Díky tomu, že se vše ostatní při extrakci oddělí, jsou extrakty bez přítomnosti jakýchkoli dalších látek a v koncentrované formě. Pokud by extrakt obsahoval nějaké další chemické složky, odporovalo by to podstatě přírodních produktů.

doplňky stravy extrakt účinnost

Standardizovaný extrakt vám zajistí množství účinných látek

Aby bylo zaručeno, že extrakt bude mít stejné množství účinných látek všude na světe, byl zaveden standardizovaný extrakt. Jednoduše řečeno to znamená, že je přesně určeno, které složky a v jakém množství musí standardizovaný extrakt obsahovat. Proto by měl být na každém produktu uveden název byliny, název účinné látky a její procentuální obsah v produktu. Například v naší jedné kapsli ostropestřce mariánského je standardizovaný extrakt silymarinu 80 % a silybinu 30 % (resp. 320 mg a 120 mg). Kromě těchto účinných látek obsahuje ještě celulózu, ze které je tvořena kapsle. Což je dobrá zpráva pro vegany, protože produkt je čistě rostlinný.

Pro zajímavost: za produkty s vysokým obsahem silybinu se považují ty, které ho v kapsli obsahují více než 20 %.

Jak je to se sušenými a drcenými bylinami?

Ne každá bylina je však vhodná k extrakci. A proto se pro získání potřebných látek využívá také metoda sušení či drcení různých částí rostliny. Každá bylinka je jiná a pokud se usuší, je jasné, že bude obsahovat i jiné množství látek, ze kterých je původně složena. Množství účinných látek v bylině závisí na tom, kde a za jakých podmínek byla pěstována, jak byla sušena a kde se skladovala. U takto zpracovaných bylin tedy není možné z podstaty věci uvádět množství účinných látek. A tím pádem není ani možné zaručit jejich účinek.

sušené byliny účinky

Pokud vám jde o účinky, výběr je jasný

Při extrakci je z byliny vytažena ta nejúčinnější složka. U standardizovaného extraktu pak dokonce přesně víme, kolik obsahuje účinných látek, což u sušené byliny nelze stanovit. To, že extrakt neobsahuje další látky, je zaručeno i požadavky EU. Každá šarže extraktu prochází rozborem na stanovení obsahu těžkých kovů, bakterií, plísní, atd. To je následně potvrzeno certifikátem kvality.

Naproti tomu u sušené byliny (a u sušených výrobků obecně) nelze zaručit, že skutečně obsahuje pouze tu konkrétní bylinu a žádné další látky. Také je poměrně složité zjistit, za jakých podmínek proběhlo sušení, transport a skladování, a tedy zda sušená bylina neobsahuje plísně nebo se plísně do ní nedaly u vás doma, než jste je stačili zkonzumovat.

A poslední hledisko je zcela praktické: naše chuťové buňky si dnes už odvykly na přirozenou chuť některých bylin, a tak nám např. jejich odvar nemusí chutnat ani vonět. U extraktu ve formě kapsle nic takového nepocítíte.

Pokud chcete vlastní sušené bylinky, je samozřejmě nejlepší si je natrhat a zpracovat tak, jak to preferujete. Tím si sami stanovíte i kvalitu. Pokud ale nemáte prostor na pěstování a zpracování bylin a chcete tu nejúčinnější složku, pak není nic jednoduššího než sáhnout po kapsli.

Photo by Avinash Kumar on Unsplash

 
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡