Probiotika a trávicí enzymy: Cesta k lepšímu trávení

Funkční trávicí systém a vyvážená střevní mikroflóra jsou základem celkového zdraví našeho těla. Ovlivňují naši imunitu, vstřebávání živin, energii, ale také psychickou pohodu. Na co všechno mají vliv a jak je můžeme posílit pomocí probiotik a trávicích enzymů?

Zdravé tráveníí probiotika a trávicí enzymy

Zdravé trávení a vyvážená střevní mikroflóra

Trávicí systém slouží k přijímání, zpracování a vyloučení potravy. Jeho správnou funkci zajišťují bakterie neboli střevní flóra a mikrobiom, nervy, hormony, krev a orgány trávicího systému.

Zdravé trávení zabezpečuje, že naše tělo přijímá živiny z jídla a pití. Proteiny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a vodu štěpí pomocí enzymů na částice, které jsou dostatečně malé, aby je naše tělo zvládlo absorbovat a využít pro získání energie a vývoj i opravu buněk.

Problémy trávicího systému

Mezi nejčastější problémy spojené s trávicím systémem patří pálení žáhy, plynatost, neschopnost využít živiny, nadýmání a zácpa, ale také oslabená imunita. S rostoucím věkem se přirozený cyklus často zpomaluje a nefunguje tak dobře. 

Tip: Chcete podpořit svou imunitu? Podívejte se na našich 7 tipů, jak na to.

Problémy s trávením

Střevní mikroflóra

Střevní mikroflóra neboli mikrobiom zahrnuje mikroorganismy nacházející se v lidském střevě – prospěšné i škodlivé. Když jsou škodlivé bakterie v převaze, mluvíme o nevyvážené střevní mikroflóře. Ta může mít za následek:

  • Neustávající únavu a nespavost
  • Ekzémy a další kožní problémy
  • Autoimunitní onemocnění
  • Potravinovou intoleranci
  • Zažívací problémy
  • Změny váhy

S vyvážením střevní mikroflóry pomáhají probiotika. Ty můžete získat jak ve stravě, zejména z kysaných nápojů a potravin, tak pomocí doplňků stravy. Výhodou doplňků stravy je snadné doplnění velkého množství probiotik různých kmenů a často také kombinace s dalšími prospěšnými látkami.

Probiotika vs. trávicí enzymy

Probiotika jsou sice nejznámější, ale nikoliv jediné doplňky stravy zaměřené na zlepšení trávení. Další důležitou skupinou jsou trávicí enzymy. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Probiotika pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry
  • Trávicí enzymy rozkládají složité živiny na menší částice

Probiotika

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které osidlují trávicí trakt a mají mnoho funkcí. Pomáhají zejména při trávení a zpracování potravy, ale mají také vliv například na imunitu a zneškodňují patogenní bakterie.

Existují dvě hlavní skupiny prospěšných bakterií ve střevech: Lactobacillus a Bifidobacterium. Každá forma účinkuje trochu jinak a nachází se v jiných potravinách, pro pro správnou funkci trávicího traktu jsou ale důležité obě. Při suplementaci je tedy důležité správné složení doplňku, ale také schopnost probiotických kmenů dostat se až do střev. 

Proto doplněk stravy FLORASSIST® Balance využívá technologii dvojího zapouzdření, které zvyšuje odolnost vůči žaludeční kyselině. Poskytuje navíc patentovanou směs šesti bakteriálních kmenů a dodává 15 milionů jednotek probiotik tvořících kolonie v jedné kapsli.

Probiotika můžete samozřejmě doplňovat také z potravin. Mezi vhodné zdroje patří různé kvašené výrobky, jako jsou jogurty, kefíry, kysané zelí, kimchi nebo tempeh.

Probiotika v potravinách

Probiotika vs. prebiotika

Prebiotika tvoří potravu pro probiotika a umožňují jim růst, množit se a zakládat nové kolonie ve střevě. Jde o nerozpustnou vlákninu, která se nachází zejména v ovoci a zelenině. Při jejich nedostatku chybí prospěšným bakteriím výživa, ubývá jejich množství a mikrobiom je oslabený.

Trávicí enzymy

Trávicí enzymy jsou neživé bílkoviny, které zlepšují trávicí procesy. Vylučuje je zejména slinivka břišní, ale najdete je i ve zbytku trávicího traktu – v ústech, žaludku a tenkém střevě. Hlavním úkolem je pomoci s rozkladem potravin tak, aby tělo mohlo využít potřebné živiny.

Existuje několik typů trávicích enzymů a každý cílí na jinou složku. Je to například:

    • Lipáza: Tuky
    • Proteáza: Bílkoviny
    • Amyláza: Sacharidy
    • Laktáza: Mléčný cukr
    • Celuláza: Těžko stravitelná rostlinná vláknina 

Nedostatek některého z enzymů může způsobovat zdravotní problémy a intolerance, jako je například laktózová intolerance nebo celiakie. Také s přibývajícím věkem tělo produkuje méně trávicích enzymů a často nastávají problémy s trávením.

Se zažívacími problémy, které souvisí nejen s věkem, tak může pomoci doplněk stravy Super Enzymes. Poskytuje silnou dávku amylázy, proteázy a lipázy a podporuje trávení.  

Vylepšené super trávicí enzymy pak navíc obsahují také laktázu, celulázu a probiotika kmene Bacillus coagulans, která pozitivně působí na zdraví střev a trávicí komfort.

8 tipů na závěr: Podpořte svůj trávicí systém

Probiotika a trávicí enzymy mají na zdraví trávicího traktu velmi pozitivní vliv. Nejlépe ale fungují v kombinaci se správnými návyky, které podporují zdraví střev. 

  1. Jezte vyváženou a plnohodnotnou stravu s dostatkem vlákniny.
  2. Dopřejte svému tělu odpočinek a dostatek kvalitního spánku.
  3. Eliminujte stres ve svém životě a pracujte na jeho zvládání.
  4. Věnujte se pravidelnému pohybu několikrát do týdne.
  5. Úzkostné stavy a deprese řešte s odborníkem.
  6. Dodržujte dostatečný pitný režim.
  7. Vyhněte se kouření a alkoholu.
  8. Poslouchejte své tělo.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡