Jak funguje koenzym NAD+ v boji proti stárnutí?

Koenzym NAD se běžně vyskytuje v každém živém organismu a má vliv na řadu fyziologických procesů, jako je metabolismus, aktivita mitochondrií nebo cirkadiánní rytmus. Jelikož s narůstajícím věkem hladina NAD v našem těle klesá, vědci se zaměřili na vliv jeho doplňování. Dokáže suplementace NAD pomoci vyhrát boj se stárnutím?

NAD zpomaluje stárnutí

Co je NAD+?

NAD+ neboli nicotinamide adenine dinucleotide je koenzym, který se běžně vyskytuje v lidském těle i všech dalších žijících organismech. Váže se na enzymy a pomáhá v řadě procesů nezbytných pro zdravou funkci našeho těla. Jde například o:

  • Energetický metabolismus
  • Působení enzymů na regulaci metabolismu
  • Zdravý cirkadiánní rytmus (cyklus spánku a bdění)
  • Buněčné funkce (oprava DNA, funkce imunitních buněk a další)

Ve snaze pochopit proces stárnutí, a zajistit tak úspěšný boj s ním, vědci zjistili, že v průběhu let tělo produkuje menší množství určitých látek. Jednou z nich je právě NAD.

 

5 benefitů NAD+

Vědci studují vliv NAD+ na náš organismus již desítky let. Studie ukazují, že jeho doplňování má skutečný potenciál zlepšit kvalitu našeho života a pomoci nám v boji s řadou nemocí a projevů stárnutí.

 

1) Zpomalení stárnutí

Jedním z běžných projevů stárnutí organismu je pokles NAD+. Důsledkem je zvýšená únava, ztráta motivace a chuti poznávat nové věci i fyzické projevy stárnutí. Ve studii z roku 2016 provedené na myších se ukázalo, že zvýšení hladiny NAD+ může proces stárnutí zpomalit.

Tip: Přečtěte si článek o biohackingu a zjistěte, jak vám může prodloužit zdraví a mládí.

 

2) Podpora energie a sportovního výkonu

Další studie naznačují, že NAD pomáhá dodávat energii buňkám a zlepšovat tak jejich funkce. Zvýšením hladiny energie, optimální funkcí metabolismu a krevního oběhu pak může dojít ke zlepšení a udržení sportovního výkonu. NAD+ má také potenciál chránit svaly před oslabením a pomáhat s jejich regenerací.

NAD a vitalita

 

3) Zlepšení kognitivních funkcí

Kromě běžných procesů stárnutí může být snížená hladina NAD spojena také se vznikem a rozvojem neurodegenerativních poruch. Jde například o Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Vědci předpokládají, že vliv má jeho úloha při ochraně nervových buněk. Studie probíhají zejména na hlodavcích, vědci ale věří, že suplementace NAD+ může snižovat záněty nervů spojené s kognitivní poruchou u lidí. 

 

4) Snížení cholesterolu

Jeden z prekurzorů NAD+, niacin, dokáže efektivně pomáhat v boji s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Snižuje hladinu triglyceridu, zatímco zvyšuje HDL cholesterol, tzv. dobrý cholesterol. Zdravá hladina cholesterolu pak snižuje riziko srdečních chorob.

 

5) Snížení rizika rakoviny

Slovinská studie naznačuje, že nižší hladina NAD+ může zvyšovat riziko rakoviny. Teoreticky pak může jeho doplňování působit jako prevence a v raném stádiu bránit postupu rakoviny. Využití NAD+ při léčbě rakoviny je ale komplikovanější, protože energetická podpora by mohla posílit nekontrolovatelný buněčný růst pro rakovinu typický. 

 

Suplementace NAD+

Nejpohodlnější formou zvýšení hladiny NAD jsou perorální doplňky. Jelikož naše buňky nejsou schopny absorbovat NAD přímo, doplňky stravy obsahují prekurzory NAD, jako je nicotinamide riboside. 

Podpořit mladistvou funkci organismu můžete doplňkem stravy NAD+ Cell Regenerator, případně NAD+ Cell Regenerator a Resveratrol. Obsažený resveratrol navíc pomáhá zvýšit citlivost na inzulín, přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a je silným antioxidantem s protizánětlivými účinky.

 

Přirozené zvýšení hladiny koenzymu NAD

Kromě aktivní suplementace NAD+ pomocí doplňků stravy lze jeho hladinu v těle ovlivnit také přirozeně. Vyšších hladin můžete dosáhnout pomocí:

  • Cvičení: Zejména aerobní cvičení přirozeně zvyšuje hladinu NAD v těle. Jedním z benefitů NAD+ je navíc vyšší výkonnost, takže motivaci získáte snadno.
  • UV ochrana: Prevencí vyčerpání NAD je také ochrana kůže před UV paprsky. Nezapomínejte proto na správnou péči o kůži při opalování a nevystavujte ji nechráněnou slunci.
  • Potraviny obsahující prekurzor NAD: NMN naleznete v určitých potravinách, například v zelí, brokolici, okurkách a avokádu.

NAD proti stárnutí

 

Využití koenzymu NAD+

Koenzym NAD+ je nezbytný pro správné využití buněčné energie a řadu základních procesů v těle, ale jeho hladina s věkem klesá. Samotný NAD+ nelze přijímat přímo, ale je třeba podpořit jeho produkci v našem těle. K tomu využívávme prekurzory NAD jako nicotinamide riboside.

Studie ukazují, že suplementace může zpomalit buněčné stárnutí a zlepšit mnoho metabolických defektů s procesem stárnutí spojených. Mimo jiné jde i o kardiovaskulární onemocnění, cukrovku nebo neurodegenerativní stavy.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡