Melatonin a jeho vliv na kvalitní spánek

Melatonin neboli spánkový hormon naše tělo produkuje přirozeně. Je důležitou součástí cyklu spánku a bdění, podporuje kvalitní spánek a zdravý cirkadiánní rytmus těla. V určitých případech může také v podobě doplňku stravy pomoci řešit problémy se spánkem. Jak funguje a kdy po něm sáhnout?  

Melatonin a spánek

 

Co je melatonin a jak ovlivňuje spánek

Melatonin je hormon, který se přirozeně vyskytuje v našem těle. Jeho produkci spouští mozková žláza epifýza v reakci na tmu – se západem slunce hladina melatoninu stoupá a se svítáním naopak klesá. 

Vlivem kolísání hodnot melatoninu v průběhu dne:

  • Tělo získává dostatek energie pro všechny důležité funkce
  • Funguje cirkadiánní rytmus, tzv. vnitřní hodiny našeho těla
  • Večer přichází únava a tělo je připravené na spánek
  • Ráno se za světla přirozeně probouzíme
  • Uprostřed dne máme nejvíce energie

V dnešní době, kdy jsme neustále obklopeni umělým osvětlením, může být tělo zmatené. Přirozená produkce melatoninu je tak narušená a často vznikají problémy s usínáním a spánkem.

Tip: Nezapomeňte, že nejen spánek, ale i celkový odpočinek jsou důležité pro naše zdraví i produktivitu. Přečtěte si proto naše rady a naučte se odpočívat.

Problémy se spaním

 

Melatonin jako doplněk stravy

Spánek ovlivňuje mnoho faktorů a jeho kvalitu můžeme vylepšit správnými návyky. Pomáhá například omezení modrého světla v průběhu dne, zejména večer, pravidelný režim, meditace, správná teplota v ložnici, omezení kofeinu a další. 

Co ale dělat, když klasické rady nezabírají a vy se převalujete dlouhé hodiny v posteli? V tu chvíli může pomoci doplněk stravy s obsahem melatoninu. Pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla a urychlit usínání. Může být skvělým pomocníkem také při pásmové nemoci neboli jet lagu a pro lidi pracující na směny.

Melatonin je vhodné užívat asi 30–60 minut před plánovaným spánkem, v případě pásmové nemoci až 2 hodiny předem. Není návykový a nemá téměř žádné negativní účinky. Přesto, pokud se problémy se spánkem do týdne nezlepší, je vhodné se o dalším užívání poradit s lékařem. 

 

Dávkování melatoninu

Se správným dávkováním melatoninu vám nejlépe poradí lékař. Zejména v případě těhotenství, deprese a dalších zdravotních komplikací suplementaci vždy konzultujtes odborníkem. 

Typická dávka se pohybuje mezi 3 a 10 mg, záleží ale na vaší citlivosti, věku, stavbě těla a dalších aspektech. Ideální je zkusit doplněk stravy s nižší 300mcg dávkou melatoninu, kterou můžete případně postupně zvyšovat, například na dávku melatoninu 750 mcg v jedné kapsli. Zajímavou variantou je také melatonin s okamžitým a postupným uvolňováním

Melatonin usínání

 

Další benefity melatoninu

Přestože je melatonin známý především pro svou schopnost pomáhat s usínáním a kvalitním spánkem, vědci zkoumají i další zdravotní benefity. V různých výzkumech bylo zjištěno, že melatonin může pomoci s bojem proti progresi některých typů rakoviny, zmírnit nepříjemné stavy spojené se stárnutím a podpořit funkci imunitního systému.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡