Co je menopauza a jak ji zvládnout bez potíží?

Menopauza je přirozenou součástí života každé ženy. Některé se s ní vyrovnávají snáz, u jiných je doprovázena řadou nepříjemných projevů, jako je zvýšené pocení, náladovost, ztráta libida nebo problémy se spánkem. Máme pro vás dobrou zprávu – s příznaky menopauzy lze bojovat.

jak se vypořádat s příznaky menopauzy

Co je to menopauza?

Menopauza, perimenopauza, přechod – pojmy, které všichni známe, ale často zaměňujeme jejich význam. Pojďme si proto vysvětlit, co který z pojmů znamená a jak se od sebe liší.

Klimakterium neboli přechod je přirozenou životní etapou každé ženy, při které dochází výrazným hormonálním změnám a postupně ustává činnost ženských pohlavních orgánů. Ve vaječnících přestávají zrát vajíčka, menstruace postupně ztrácí pravidelnost, až nakonec úplně vymizí. 

Samotný konec menstruačního krvácení nazýváme menopauza, která nejčastěji nastává mezi 45. a 55. rokem. Celé období klimakteria však trvá několik let a můžeme jej rozdělit na tři fáze: premenopauza, perimenopauza a postmenopauza.

1. fáze: Premenopauza

První ze tří fází klimakteria je premenopauza, která začíná asi čtyři roky před poslední menstruací, zpravidla mezi 40. a 50. rokem života. Vaječníky postupně zpomalují svou činnost, produkce hormonů klesá a menstruační cyklus ztrácí na pravidelnosti. 

Často se také objevují první nepříjemné projevy přechodu, které jsou podobné premenstruačnímu syndromu.

2. fáze: Perimenopauza

Druhou fází je pak perimenopauza, která nastává kolem 50 let. Objevují se výraznější nepravidelnosti menstruačního cyklu, který nakonec vymizí úplně. Jakmile uběhne celý rok od poslední menstruace, oficiálně nastává menopauza. 

V tomto období se projevuje nejvíce typických i překvapivých příznaků spojených s menopauzou.

3. fáze: Postmenopauza

Poslední fází klimakteria je postmenopauza, která začíná menopauzou, tedy rok po poslední menstruaci. Tělo se přizpůsobuje nové hormonální rovnováze a postupně ustupují potíže spojené s přechodem. S tímto obdobím je spojená ztráta sexuálního apetitu a zhoršení stavu kostí.

 Čtěte také: Mužská potence: Jak zůstat vitální?

Nepříjemné příznaky menopauzy

U některých žen přechod probíhá tak nenápadně, že si jej téměř nevšimnou. Většina však pociťuje více či méně omezující příznaky. Nejvýraznější příznaky spojené s menopauzou jsou návaly horka a pocení. Často se vyskytuje také:

  • Tlak v hrudníku 
  • Přibývání na váze
  • Potíže se spánkem
  • Bolesti hlavy a migrény
  • Obtíže s močením a únik moči
  • Vaginální suchost a ztráta libida
  • Výkyvy nálady, podráždění a stres

Kromě toho se ale často objevují také další příznaky, které mohou být pro ženy překvapivé. Jedná se například o dýchací potíže, pálení úst, padání vlasů, suchá a svědivá pokožka nebo zhoršený stav kostí.

Jak se s menopauzou vypořádat pomocí přírody

S příznaky menopauzy se dříve bojovalo téměř výhradně pomocí hormonální terapie. Podle nejnovějších výzkumů je však možné nepohodlí při menopauze zmírnit pomocí různých rostlinných extraktů a dalších látek obsažených v přírodních doplňcích stravy.

Návaly horka a pocení

Hlavní příčinou nepříjemných projevů spojených s menopauzou je rychle se měnící hladina estrogenu, převládajícího hormonu v ženském těle. Extrakty z některých rostlin obsažené v doplňku stravy Estrogen pro ženy mohou podpořit zdravý metabolismus estrogenu a jeho normální hladinu, čímž napomáhají úlevě od menopauzálních obtíží, jako jsou návaly horka, pocení a další doprovodné příznaky, jako je tlak na hrudi, zhoršené dýchání či zrychlená srdeční frekvence.

sexuální zdraví žen

Vaginální suchost a ztráta libida

V boji s nepříjemným vlivem menopauzy pomáhá také doplněk stravy Enhanced Sex for Women 50+, speciálně vyvinutý pro ženy nad 50 let, které chtějí zůstat vitální a sexuálně aktivní. Obsažené složky podporují zdravou sexuální funkci, vaginální lubrikaci a vyváženou hladinu pohlavních hormonů.

Obtíže s močením

Zdraví močových cest je pro mnoho žen celoživotním tématem. V období menopauzy však často potřebují více péče. Studie ukázaly, že brusinkový extrakt a aktivní polyfenoly ibišku obsažené v doplňku stravy Optimized Cran-Max® mohou zdraví močových cest významně podpořit.

Padání vlasů a suchá, svědivá pokožka

Přirozenou krásu a zdraví pokožky můžete podpořit doplňkem stravy Hair, Skin & Nails Collagen Plus Formula. Který pomáhá redukovat jemné linky a vrásky a vyživit nehty, vlasy a pokožku.

 Čtěte také: Anti-aging: Co to je a jak můžete stárnutí zpomalit i vy?

Výkyvy nálady, podráždění a stres

Nedostatek progesteronu a estrogenu může mít vliv i na psychiku, což se projevuje výkyvy nálady, podrážděností, nervozitou a dokonce také depresí nebo úzkostí. Náš doplněk stravy Mentis Zen je speciálně navržený tak, aby pomáhal zvládat období dlouhodobého stresu a úzkostí. Zároveň podporuje psychickou odolnost, paměť a soustředěnost. 

Potíže se spánkem

Mnoho žen má v důsledku klimakteria potíže se spánkem, jednak kvůli nočnímu pocení a druhak narušeným cirkadiánním rytmem. Následkem může být jak problém usnout, tak vyčerpanost v průběhu dne. Navrátit rovnováhu může pomoci vhodně zvolený doplněk stravy s melatoninem.

Přibývání na váze

Změny hmotnosti při menopauze způsobují jak hormonální výkyvy, tak pokles bazálního metabolického výdeje. Přiměřenou hmotnost pomáhá udržovat vyvážená strava a dostatek pohybu. Pomoci dosáhnout realistických cílů mohou také vhodné doplňky stravy, které cílí na podporu metabolismu, redukci tuku, nebo potlačení chuti k jídlu.

Zhoršený stav kostí

V průběhu klimakteria se zvyšuje také riziko vzniku osteoporózy, jelikož s poklesem hladiny hormonů totiž ubývá kostní hmota. Jako prevenci je důležité udržovat aktivní životní styl a přijímat zdravou a vyváženou stravu. V případě potřeby je vhodné zařadit také doplňky stravy s obsahem vápníku a vitamínu D. Ke zvýšení hustoty kostí může přispívat také vitamín K2, který zároveň podporuje zdraví kardiovaskulárního systému.

Menopauza je přirozenou součástí života, ale díky moderním poznatkům a přírodním doplňkům stravy ji lze zvládat s minimem nepříjemností. V našem e-shopu najdete širokou škálu přírodních doplńků, které vám pomohou projít tímto obdobím s lehkostí a pohodou.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡