Podpořte svou snahu vrátit se do formy pomocí doplňků na hubnutí

Máte po Vánocích a dlouhých zimních měsících pocit, že potřebujete trochu zhubnout a vrátit se do formy? Ve snažení vám mohou pomoci vhodné živiny, které podporují hubnutí, spalování tuku a zvládání chutí k jídlu. Jaké živiny hledat v doplňcích stravy na hubnutí a jak fungují?

Proč si dávat pozor na nadváhu

Nadměrný tuk, zejména v oblasti břicha, může být problém nejen z estetického, ale hlavně ze zdravotního hlediska. Může zvyšovat riziko srdečních onemocnění, cukrovky typu II a několika typů rakoviny

Podle výzkumů může ztráta pouhých 5–10 % tělesné hmotnosti zajistit lepší zdraví. Není potřeba snažit se zhubnout deset kilo za měsíc. Mírné a pozvolné hubnutí je mnohem zdravější přístup, díky kterému máte větší šanci, že dosáhnete svých cílů a hlavně výsledek udržíte.

Doplnky stravy hubnuti

Přírodní extrakty a doplňky stravy pro podporu hubnutí

Na hubnutí neexistuje jednoduchý recept. Důležité je, aby byl příjem kalorií nižší než výdej, a zároveň jsme dodávali tělu vše potřebné. Proto je stěžejní zdravá a vyvážená strava a dostatek pohybu.

Může se ale stát, že kila nechtějí dolů – ať už kvůli narušenému metabolismu neustálými dietami, v důsledku hormonálních změn, nebo třeba vysokého věku. Naštěstí existuje řada rostlinných výtažků, které mohou ve snaze zhubnout pomoci.

Krvavý pomeranč moro

Krvavé pomeranče moro obsahují sloučeninu anthokyanin, kterou vědci zkoumali za účelem podpory zdravého hubnutí. V preklinických studiích bylo s přesvědčivými výsledky prokázáno, že tyto pomeranče snižují rychlost hromadění tuku a také velikosti tukových buněk. Studie vykázaly téměř 50% snížení tukové hmoty v oblasti břicha. Gumové bonbony Science™ Mediterranean Weight Management obsahují právě patentovaný extrakt krvavých pomerančů moro. 

Kyselina lipoová

Kyselina lipoová je sloučenina, která se přirozeně tvoří v mitochondriích, našich „buněčných elektrárnách“, kde pomáhá přeměňovat živiny na energii. Vědecké studie ukazují, že kyselina R-lipoová má pozitivní vliv na zlepšení metabolismu a může tak pomoci při hubnutí. 

V nové studii s použitím biologicky aktivní formy známé jako kyselina R-lipoová lékaři zjistili, že 26 % účastníků zaznamenalo nejméně 5% pokles tělesné hmotnosti. 

rostlinne extrakty hubnuti

Gynostema pětilistá

Ve studiích se také ukázalo, že sloučeniny získané z gynostemy, tzv. rostliny dlouhověkosti, podporují adenosinmonofosfátem aktivovanou proteinkinázu AMPK, kritický enzym regulující buněčný metabolismus a tím i nežádoucí břišní tuk. 

Hladina AMPK se v důsledku přirozeného stárnutí snižuje, což se často projevuje nárůstem břišního tuku. V randomizované placebem kontrolované studii, která zahrnovala 80 účastníků s obezitou, vedlo 450 mg extraktu z gynostemy denně po dobu 12 týdnů ke snížení tělesné hmotnosti, množství břišního tuku, procenta tělesného tuku a BMI 

Extrakt z bílých fazolí Borlotto

Bílé fazole, vyskytující se například v doplňku stravy Advanced Appetite Suppress, obsahují sloučeninu, která zpomaluje α-amylázu, trávicí enzym potřebný pro přeměnu škrobu na menší cukry. Snížením aktivity α-amylázy dochází ke zpomalení trávení a vstřebávání sacharidů a mohou se snížit výkyvy hladiny glukózy v krvi po jídle.  

Metaanalýza, která zahrnovala 11 klinických studií s celkovým počtem 573 účastníků, zjistila, že extrakt z bílých fazolí (v dávce alespoň 1200 mg denně po dobu minimálně čtyř týdnů) podporuje úbytek hmotnosti u jedinců s nadváhou a obezitou. Kromě toho tři studie zkoumající účinek extraktu z bílých fazolí na ztrátu tuku zaznamenaly u účastníků užívajících extrakt významné snížení tukové hmoty.

Nezapomeňte, že doplňky stravy nejsou kouzelné pilulky, po kterých zázračně zhubnete. Aby se dostavil kýžený výsledek, je nutné nezapomínat na zdravou a vyváženou stravu, pravidelný pohyb a dostatek spánku. Vhodné doplňky na hubnutí vám však mohou pomoci dosáhnout realistických cílů snáz.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡