Poznejte enzymy, které mohou zpomalit stárnutí

Enzymy spouští a regulují biochemické reakce v každém živém organismu. Bez nich by neexistoval život. Řídí metabolismus, imunitní procesy a mimo jiné také zajišťují obnovu buněk, což znamená, že mají potenciál zpomalit jejich stárnutí. Seznamte se se dvěma enzymy, které podpoří vaše zdraví a vitalitu nejen v pokročilém věku.

Co jsou to enzymy?

Enzymy jsou molekuly bílkovin složené z aminokyselin. Celkem existuje dvacet aminokyselin, ze kterých jsou složeny veškeré bílkoviny v našem těle. Speciální uspořádání těchto aminokyselin pak určuje vlastnosti daných enzymů.

V součastosti známe na tři tisíce enzymů vyskytujících se v našem těle a toto číslo není konečné. Každý z nich má přitom jedinečný úkol – je klíčem k zámku určité látky, kterou zcela přeměňuje. Enzymy tak řídí nesmírně složité životní mechanizmy.

Nejdůležitějšími úlohami enzymů jsou:

  • řízení procesů látkové výměny (metabolizmu),
  • správné zažívání a přeměna potravy na energii,
  • nahrazování zestárlých a opotřebovaných buněk novými,
  • vyplavování odpadních látek metabolizmu,
  • obrana těla proti škodlivým látkám,
  • hojení zánětů,
  • podpora nervové činnosti a myšlení.

enzymy proti stárnutí

Enzymy využíváme pro léčbu už tisíce let

Již před mnoha lety využívali naši předkové pro hojení ran a vředů šťávu a dužinu z určitých druhů ovoce, nebo dokonce čerstvé části některých orgánů obětních zvířat. Nevěděli přitom, že jejich účinek souvisí právě s bohatým obsahem enzymů.

V moderní medicíne jsou enzymy běžně využívanými látkami. Podávají se například na podporu trávení, k lokální lěčně špatně se hojících ran nebo k rozpuštění krevních sraženin v životně důležitých orgánech. Metoda tzv. systémové enzymoterapie pak pomocí vybraných enzymů ovlivňuje funkci imunitního systému.

Enzymy, které mohou zpomalit stárnutí buněk

Jak už jsme uvedli, enzymů je v našem těle na tři tisíce. A dnes již víme, které z nich pomáhají zpomalit stárnutí buněk a podpořit tvorbu energie. Které to jsou?

Číslem jedna je koenzym Q10

O koenzymu Q10 už jste určitě slyšeli ve spojitosti s kosmetikou proti vráskám. Není to ale pouze kůže, na kterou má pozitivní účinky.

Jeho hlavní úlohou v našem těle je zásobovat každou buňku energií. Další důležitou funkcí pak je ochrana buněk před oxidačním stresem, který mimo jiné způsobuje předčasné stárnutí. Koenzym Q10 je jedním z nejsilnějších antioxidantů vůbec. Co to znamená?

Stárnutí je pomalá degenerace až zánik buněk způsobený mimo jiné opakovaným poškozováním buněčných struktur. Příčinou jsou z velké části volné radikály. To jsou nestabilní částice, které vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny. Naše tělo si s nimi zpravidla umí poradit produkcí vlastních antioxdantů, s přibývajícím věkem ale jejich množství výrazně klesá. A tak vzniká oxidační stres, který buňky poškozuje a způsobuje jejich předčasné stárnutí.

Bylo také prokázáno, že koenzym Q10 je důležitý pro zdraví kardiovaskulárního systému. U lidí s onemocněním srdce a cév je hladina této látky ve svalovině srdce velmi nízká.

Protože vlastní tvorba koenzymu Q10 už po třicátém roku života kontinuálně klesá, je vhodné ho doplňovat zvenčí.

koenzym Q10 proti stárnutí

Zdroje koenzymu Q10

Možná vás překvapí, že tento enzym najdete v řadě potravin. Těmi nejbohatšími zdroji jsou hovězí srdce a další vnitřnosti jako játra a ledviny. Menší množství se nachází v rostlinách, zvláště ve špenátu, výhoncích vojtěšky, bramborách, sójových bobech a pšeničných zrnech.

Kvůli technologickému zpracování je ale bohužel velký podíl koenzymu Q10 v potravinách zničen dříve, než se dostanou na talíř. Ničí ho například regulované předčasné dozrávání ovoce a zeleniny, konzervace sterilizací za vysokých teplot, dlouhodobé skladování v chladu a další. Nejvhodnějším způsobem, jak si příjem koenzymu Q10 zajistit, jsou tak doplňky stravy.

Dvě formy koenzymu Q10 – vyberte tu účinnější

Na formě koenzymu Q10 záleží více, než byste si mysleli. Existují dvě:

  • Ubiquinon – oxidovaná forma, která je hůře vstřebatelná,
  • Ubiquinol – aktivní přírodní forma s až osmkrát vyšší vstřebatelností.

Ubiquinon je standardní formou koenzymu Q10, kterou najdete ve většině doplňků stravy.

Ubiquinol pak je aktivní formou koenzymu Q10. To znamená, že na jeho aktivaci už nejsou potřeba žádné další enzymy a tělo ho tak dokáže mnohem rychleji a efektivněji využít. A to je s postupujícím věkem důležité, protože schopnost našeho těla přeměnit koenzym Q10 na účinnou formu se snižuje s věkem a také se zhoršujícím zdravotním stavem.

Ubiquinol je vhodný doplněk celkové léčby pro starší pacienty, pro kuřáky, lidi trpící paradentózou, pacienty se srdečním onemocněním či obecně pro lidi se zvýšenou psychickou nebo fyzickou zátěží.

Ubiquinol najdete v doplňku stravy Super Ubiquinol CoQ10 a Super Ubiquinol CoQ10 se zvýšenou podporou mitochondrií. Právě mitochondrie jsou továrnou pro výrobu energie, která je potřebná pro zajištění všech funkcí buňky.

koenzym Q10 ubiquinol

Nový objev koenzym NAD+

NAD+ je zkratka pro nikotinamid adenin dinukleotid – koenzym důležitý pro stovky metabolických procesů, především pak produkci energie ve všech našich buňkách. Stejně jako u koenzymu Q10 jeho vlastní produkce s přibývajícím věkem klesá, a to může mít za následek zvýšenou únavu a ztrátu motivace. Vědci se domnívají, že právě pokles NAD+ podporuje mnoho zdravotních problémů spojených se stářím. Proto jeho vnější příjem může zpomalit stárnutí organismu a především dodat tělu tolik potřebnou energii pro jeho správné fungování.

Jak podpořit produkci NAD+

O koenzymu NAD+ už vědci věděli před více než sto lety. Teprve nedávno se ale zjistilo, jak je možné ho využít a podpořit vlastní produkci tohoto koenzymu. Narozdíl od koenzymu Q10 totiž není možné NAD+ přijímat přímo, ale je nutné podpořit jeho produkci v našem těle. A to zajistí látky, které nazýváme jako prekurzory NAD+.

Studie společnosti Elysium Health z roku 2017 zjistila, že denní dávky prekurzoru NAD+ zvýšily hladiny NAD+ v průměru o 40 %.

Jedním z těch nejefektivnějších prekurzorů je přitom nikotinamid ribosid, zkráceně NIAGEN. Je to patentovaná látka s prokázanými účinky na zlepšení hladiny energie a fyzické výkonnosti. To dokáže pomocí podpory růstu a funkce mitochondrií. 

Chcete pocítit účinky NIAGENU na vaši celkovou vitalitu i vy? Sáhněte po doplňcích stravy NAD+ Cell Formula nebo NAD+ Cell Regenerator™.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡