Zkouškové bez úhony aneb jak na efektivní učení

Zkouškové. Studenty neoblíbené období, kterým většina z nich prochází dvakrát do roka. Období nejen stresu a nespavosti, ale také podceňování se a především litování toho, že s učením nezačali dřív. Jak si zapamatovat více informací, zefektivnit soustředění a podpořit svůj výkon?

 

Za dobrým úspěchem stojí dobře promyšlený plán

Ačkoli se to pro někoho zdá být zbytečné, plánování pomáhá k lepší orientaci, a tím i psychické pohodě. Rozmyslete si dopředu, na které termíny si zkoušky přihlašujete a jestli mezi jednotlivými z nich máte dostatek času. Nejlépe byste tak měli mít mezi zkouškami rozestup alespoň dvou dnů, bohužel to není pokaždé možné, a tak se jednotlivé zkoušky pokuste rozložit v co nejdelším časovém rozmezí (např. jeden den ráno a druhý den odpoledne). 

Stanovení strategie

Určete si, v jakých předmětech dominujete, a ve kterých naopak zaostáváte. Na ty, které Vám přirozeně jdou a zvládnete se na ně naučit nejrychleji, se přihlaste jako první. Těžší předměty si nechte nakonec, abyste měli dostatečně dlouhou dobu na přípravu a nebyli ve stresu z nedostatku času na ostatní zkoušky. Systematičnost zdolávání zkoušek způsobuje pocit větší kontroly. Také si ujasněte, jestli máte lepší krátkodobou nebo dlouhodobou paměť, a přizpůsobte tomu tak svůj plán.

Tip: Vytvořte si rozpis jednotlivých zkoušek pro lepší přehled a orientaci. Pokud nejste zastánci tištěné verze diářů a bloků, vyzkoušejte některou z mobilních/webových aplikací, a mějte tak neustálý přehled o tom, v jakém stadiu učení se momentálně nacházíte.

jak zvládnout zkouškové

 

Soustředěnost a paměť

S problémy se soustředěním se potýká čím dál větší procento studentů nejen vysokých škol. Schopnost věnovat stoprocentní pozornost jedné činnosti a nenechat se strhnout jinou, se v dnešní době stává pomalu vzácností. Stejný trend se projevuje i v případě paměti, což není až tak překvapující. Jelikož jsou tyto dvě věci úzce propojené, lidská paměť si tak zvládne uložit více informací právě v moment, kdy se plně soustředíme.

Faktory zhoršující koncentraci:

  • málo spánku,
  • nezdravý životní styl,
  • špatné pracovní prostředí,
  • nadměrné trávení času u obrazovky,
  • neorganizovanost.

Negativní vlivy na paměť:

  • stres,
  • únava,
  • přetížení spojené s velkým množstvím úkolů,
  • alkohol,
  • nevhodná životospráva,
  • internet a ulehčená dostupnost k informacím.

 

zlepšení soustředění zkouškové

 

Kroky ke zlepšení soustředěnosti, paměti a Vašeho akademického výsledku:

1. Mimo kvalitní spánek je nejdůležitější výběr vhodného prostředí. Potřebujete na učení být sami, mít klid, nebo raději preferujete rušné prostředí? Výběr správného místa je prvním krokem k úspěchu. Ne nadarmo se říká, že prostředí má na nás vliv dokonce až z 80 %. Najděte si místo, kde se budete cítit dobře, nerušeně a nic Vás nebude rozptylovat. Nezapomeňte ani na přísun čerstvého vzduchu.

2. Organizace. Srovnejte si svůj učební materiál (ať už ho máte fyzicky, nebo v digitální podobě) a nastavte si v něm systém, díky kterému se budete v učivu snadno a rychle orientovat. Nezanedbejte také pořádek na svém pracovním místě. 

3. Zvýrazňování, podtrhávání, barevné odlišování a stylistické třídění zápisků do skupin představuje výrazné pomocníky. Vaše paměť si snáze zapamatuje menší objem informací a díky určení nejdůležitějších z nich bude tento proces mnohonásobně rychlejší. 

4. Nesnažte se naučit všechno do posledního detailu. Udělejte si tzv. "výtah" a snažte se pochopit hlavní myšlenku. Pokud máte i přes to potíže, zkuste své přemýšlení podpořit přírodními tabletami Mentis Max. Jedná se o přírodní nootropika, která pomáhají zvládat náročné úkoly, podporují soustředění a paměť.

5. Dávejte si během učení pravidelné pauzy. Určete si časový limit, během kterého se budete naplno věnovat učení a zároveň si stanovte pauzu, během které si dovolíte třeba prokrastinovat na internetu. Odvedení pozornosti na jinou činnost v "povolené" pauze, Vám zaručí plnou soustředěnost na učení při následujícím studijním bloku. 

6. Neustálé notifikace spojené se zvuky přicházejícími z mobilního telefonu odvádějí naši pozornost a v nejhorším případě ji dokonce celou pohltí. Proto si zapněte režim "letadlo", jakožto nejúčinnější nástroj před nechtěným odbíháním od učení.

7. Praktikujte vhodnou učící metodu, ať už Vám vyhovuje dělat si ruční výpisky, lepit si papírky s učivem po domácnosti, nebo využíváte známou pomodoro techniku.

8. Najděte si příjemný rituál, který Vám celý proces učení usnadní. Například si k učení připravte vždy něco dobrého, uvařte si kávu nebo čaj, a vytvořte si tak hezký okamžik i během méně oblíbené činnosti. Pokud rituálem chcete ještě více podpořit svůj výkon, přimíchejte si do nápoje náš elixír z korálovce, díky kterému zůstanete vždy v obraze a dovolí Vám se koncentrovat na další úkol.

Kroků, které Vás dovedou až ke zdárnému konci může být spoustu, pokud však patříte mezi notorické "odkladače" a děláte vše na poslední chvíli, snažte se využít svůj zbývající čas na maximum a dobře si rozmyslete, co je pro Vás při daném předmětu nejdůležitější. Samozřejmě se v tomto případě nevyhnete menšímu stresu a neúplné obezřetnosti, a v takovém případě je vhodné zkusit nasazení podpory správným doplňkem. Někteří studenti jsou sice velice svědomití a na vše se včas připravují, bohužel jim však často chybí motivace, a v tomto případě se hodí vyzkoušet Dopamine Advantage, který pomáhá obnovit ztracenou motivaci a podporuje zdravé kognitivní funkce.   

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡