Jak na šetrný jarní detox

Jaro je už tradičně obdobím očisty a půstů. Naše játra, ledviny a střeva organismus sice nepřetržitě čistí, jednou za čas ale potřebují naši pomoc, aby mohly fungovat naplno. To však nemusí vůbec znamenat několikadenní hladovění. Poradíme vám, jak na šetrný jarní detox, který vašemu tělu dodá příval nové energie. A to bez velkého přemáhání.

Proč detoxikovat zrovna na jaře?

V zimě jíme přirozeně méně zeleniny a ovoce. A ta, která vyrostla ve skleníku nebo k nám cestovala z dalokého kraje, nemá tolik vitamínů, minerálů a dalších látek, které naše tělo potřebuje čerpat. Zimní jídelníček je také bohatší na sacharidy a tuky, které naše tělo zahřívají.

V chladných měsících nám navíc chybí slunce a s ním vitamín D. Přirozeně se tak můžeme cítit oslabení, bez energie a taky bez nálady. Jaro přitom vyzývalo k očistě už historicky. Jarní půst spojený s Velikonocemi už sice většina z nás nedodržuje, podstata je ale stejná – očistit tělo i mysl a připravit se na nové období.

jak na jarní detox

Detox nemusí být drastický. Jak na to?

Když se řekne detox, pravědpodobně si představíte držení hladovky nebo pití nějakého zeleného koktejlu s nepříjemnou chutí. Tak to ale vůbec nemusí být. Detoxikace těla začíná už pár jednoduchými pravidly, která do své životosprávy alespoň na týden, ideálně ale několik týdnů, zařadíte.

Jak během detoxu upravit jídelníček

Žádný striktní půst sice není potřeba, některým potravinám a nápojům se ale určitě budete muset vyhnout, aby byla jarní očista efektivní. Patří sem alkohol, káva, cukr (i v podobě nápojů), veškeré průmyslově zpracované potraviny a dochucovadla, smažená jídla, tučné maso a uzeniny, ideálně také bílá mouka a mléčné výrobky.

Váš jídelníček naopak založte na ovoci a zelenině, celozrnných obilovinách, luštěninách, libovém drůbežím mase a rybách. Při ochucení jídla nešetřete s česnekem, zázvorem (skvělý pro asijskou kuchyni) a čerstvými bylinkami. Některé z nich dokonce podporují detoxikaci. Dopřejte si hlavně bazalku, pažitku a koriandr. Vhodnou úpravou jídla je vaření, dušení nebo zapékání. Snažte se ale potraviny jíst co nejčerstvější, aby si zachovaly všechny své prospěšné látky.

jídelníček jarní detox odlehčení stravy

Pitný režim je základ

Jakkoliv to může znít banálně, už samotná voda pomáhá tělo očistit. Vypijte alespoň 2, ideálně 3 litry neperlivé vody nebo čaje denně. Z čajových bylinek podporuje detoxikaci kopřiva dvojdomá, svízel syřišťový, bříza, pýr plazivý nebo řebříček obecný. Snažte se pít průběžně během celého dne. Vyhýbejte se samozřejmě slazeným a perlivým nápojům a alkoholu.

Skvělým doplněním pitného režimu jsou zeleninovo-ovocné šťávy. Zeleninu píšeme na prvním místě záměrně, protože ta by měla tvořit základ. Ovoce má sice spoustu prospěšných látek, také s ním ale do těla dostanete pořádnou dávku cukru. Šťávu si připravujte vždy co nejčerstvější. Při delším stání dochází k oxidaci a pomalému úbytku vitamínů i enzymů. Ideálními pro očistu jsou řapíkatý celer a červená řepa. Pomáhají odvodnit tělo a tím pročistit ledviny.

Dbejte na zdraví střev

Zdravá střeva jsou zásadní nejen pro bezproblémové trávení, ale také správné fungování imunity. Právě ve střevech se totiž nachází až 80 % našeho imunitního systému. Pokud navíc střeba nefungují správně, nedokáží do těla plně absorbovat vitamíny, minerály a další důležité látky přijímané z potravy.

Co pro zdraví střev dělat? Je nezbytné udržovat vyváženou střevní mikroflóru. A s tím souvisí dva pojmy – probiotika a prebiotika. Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů (zdravých bakterií) tvořících střevní mikroflóru a prebiotika pak budete znát pod pojmem vláknina. Ta je potravou těchto zdravých bakterií, které ji potřebují pro to, aby se mohly množit.

detox pro zdravé trávení

Odkud probiotika a prebiotika získat?

  • Probiotika – mléčné kysané výrobky, kvašená zelenina, kváskové pečivo, kombucha, tempeh.
  • Prebiotika – zelenina a ovoce (především slupky a dužiny), luštěniny, celozrnné obiloviny, oříšky, hořká čokoláda.

TIP: Vyzkoušejte ájurvédskou směs 14 bylin pro podporu zdraví střev Mentis PreBioGut. Byliny byly vybrány podle tradice staré indické medicíny tak, aby měly při společném působení co nejlepší účinky.

Jak detox ještě podpořit

Úprava jídelníčku, pravidelný pitný režim, bylinkové čaje a zeleninovo-ovocné šťávy jsou skvělým základem pro očistu těla. Příroda nám ale nabízí ještě další pomocníky, které detoxikaci velmi efektině podpoří. Pojďme si je představit.

Ostropestřec mariánský

Tento purpurově zbarvený bodlák je velmi účinný při očistě jater a zbavování těla odpadních látek. A to díky látce zvané silymarin, což je směs tří flavonoidů se silnými protizánětlivými, antivirovými a antioxidačními účinky. Dokonce regeneruje jaterní tkáň.

Látky obsažené v ostropstřci mariánském také podporují tvorbu žluči a dalších trávicích šťáv a peristaltiku střev. Velmi oblíbený je také díky svým účinkům při psychických obtížích, jako je nadměrný stres. Užívá se dokonce i jako podpůrná léčba při depresi.

Způsobů, jak užívat ostropestřec, je hned několik. Nejúčinnější je však vysoce koncentrovaný standardizovaný extrakt, který obsahuje až desetinásobné množství účinných látek oproti standardním formám, jako je sušená bylina pro přípravu čaje. Takový extrakt je obsažený v doplňku stravy Mentis Ostropestřec Forte.

ostropestřec na jarní detox

Kurkuma

Další poklad, který nejspíš najdete i u vás v kuchyni, je kurkuma. Už po dlouhá staletí se ví, že kurkuma má protizánětlivé, antivirové a antioxidační účinky a dokonce ulevuje od bolesti. Kurkuma také podporuje tvorbu žluči, a tak pozitivně ovlivňuje trávení. Snižuje navíc riziko srdečních onemocnění, potlačuje deprese a působí preventivně proti degenerativním chorobám.

Kurkuma má zkrátka celou řadu skvělých účinků na správnou funkci našeho těla. Určitě se ji v době očisty pokuste co nejvíce zařadit do vašeho jídelníčku. Abyste ale mohli pocítit její účinky naplno, museli byste kurkumu jíst denně v pořádných dávkách. Proto je dostupná také ve formě doplňku stravy, jako je Mentis Kurkumin Booster. Zdaleka se ale nejedná jen o kurkumu v kapslích. Kurkumin Booster obsahuje koncentrovaný extrakt z kurkumy s 95 % kurkuminu, což je právě ta účinná látka, díky které má kurkuma své léčivé vlastnosti.

Česnek

O tom, že je česnek zdravý, jistě nebude nikdo pochybovat. V případě detoxikace jsou jeho nejpřínosnějšími účinky podpora normální činnosti jater, redukce zánětu a posílení imunitního systému.

Česnek do jídla přidávejte ideálně až na konci, aby si zachoval všechny své důležité látky. Pokud ale nechcete každý den zapáchat po česneku, můžete sáhnout po jeho extraktu ve formě kapslí. Opět získáte ten nejkoncentrovanější koktejl jeho prospěšných látek, který byste do sebe spolu s jídlem jen velmi těžce dostali. Účinky tak budou několikanásobně silnější.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡