Neustálá únava, úzkosti a problémy se soustředěním? Víme, co s tím

Každý z nás si občas postěžuje na neustálou únavu, pocit úzkosti nebo problémy se soustředěním, které jdou ruku v ruce. Vyčerpanost, rozladěnost, deprese nebo postupná ztráta motivace jsou v současnosti bohužel naprosto běžné. Co je ale jejich příčinou a jak si s nimi poradit? Čtěte dále.

Není únava jako únava

Únava jako taková je normální odpovědí organismu na fyzickou a psychickou zátěž. V takovém případě je nejlepším lékem kvalitní spánek nebo procházka na čerstvém vzduchu. Problém však přichází v momentě, kdy činnosti, které nám dříve pomáhaly přemoci únavu, již nefungují. To už se může jednat také o nemoc. V moderní době se čím dál častěji mluví o tzv. chronické únavě, která se nás, oproti té běžné, drží dlouhodobě a není jen tak lehké se jí zbavit.

Jak poznat chronickou únavu?

Prvotním znakem je její výdrž  ani po několika dnech odpočinku člověka nepustí. Jejími častými příznaky jsou pocity slabosti, postupná ztráta motivace nebo potíže s koncentrací. Vykonávání běžných úkonů, které jste dříve zvládali levou zadní, nyní vyžadují mnohem větší úsilí.

Tyto stavy se rozhodně nevyplatí ignorovat. Dlouhodobá únava totiž může souviset také s některými dalšími onemocněními, jako je například chudokrevnost, cukrovka, infekční choroby, onemocnění ledvin, nemoci plic nebo srdce. Další příčinou chronické a dlouhodobé únavy mohou být i psychické potíže. To platí zejména v případě, kdy je člověk dlouhodobě pod tlakem, vystaven mnoha stresovým situacím anebo propadá pocitům úzkosti. Přidat se mohou také problémy se spánkem, což vede k tomu, že si organismus v noci neodpočine, mozek nevypne a člověk ráno vstává unavený.

 únava a zdraví

Únava oslabuje imunitu

Nejspíš už jste si sami všimli, že když jste dlouhodobě unavení nebo pod tlakem, dostihne vás nějaká nemoc. Unavený a vyčerpaný organismus totiž nemá energii na boj s bakteriemi a viry. Imunita je oslabená a tělo má jen málo antioxidantů. Mezi nejkritičtější období pak patří jaro a podzim. V těchto měsících můžete pociťovat zvýšenou únavu a navíc všude kolem řádí chřipky. Proto je nutné dbát nejen na odpočinek, ale také zdravý jídelníček, který ideálně ještě doplníte o vitamíny a antioxidanty.

Jak s únavou zatočit?

Nejdůležitějším bodem je pravidelný a dostatečný spánek. Avšak je potřeba mít na paměti, že každý člověk má jinou potřebu: někdo se cítí odpočatý po 6 hodinách, jiný zase potřebuje spát alespoň 8 hodin.

Mimo spánek pak nezapomínejte na:

  • Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu
  • Relaxaci v průběhu dne  ať už s knihou v křesle nebo na kávě s kamarády
  • Vitamíny a antioxidanty – čerstvé ovoce a zelenina by měly být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Další možností jsou také přírodní doplňky stravy, které pomáhají odstranit únavu, snížit reakci organismu na stres a mají antioxidační účinky.

Úzkost jako reakce na životní změnu

Úzkost se projevuje jako strach, nejistota, nerozhodnost a nervozita. V době úzkosti býváte přecitlivělí a lekaví. Objevit se mohu také různé fobie. Na fyzické úrovni můžete pociťovat tlak nebo sevření na hrudníku. Buší vám srdce, trpíte nevolností, nemůžete spát, nastupuje únava, potí se vám ruce.
Třeba se bojíte, že něco nezvládnete (ať už se jedná o zkoušku, důležitou prezentaci nebo nástup do nového zaměstnání), vyhýbáte se kontaktu s některými lidmi, protože jim nedůvěřujete nebo pomalu ztrácíte důvěru v sami sebe.

Mírné pocity úzkosti jsou běžné a zažívá je každý z nás. Je zcela přirozené, že při ztrátě blízkého člověka nebo třeba výpovědi z práce cítíte úzkost. V kritických situacích je pro člověka úzkost dokonce důležitá. Může nás motivovat, ochránit před nebezpečím, donutit k výkonu. Problém nastává v případě, kdy nám tzv. přeroste přes hlavu a paralyzuje nás. To už je nutné vyhledat odbornou pomoc lékaře.
Kromě lékařské péče pomáhají zvládnout pocity úzkosti tzv. rostliná nootropika.

Poruchy soustředění a koncentrace

S nedostatkem spánku a pocity úzkosti souvisí i poruchy soustředění a koncentrace, což je doloženo několika studiemi. Mezi příčiny poruchy koncentrace podle nich jsou:

  • emocionální zátěž, strach a klíčové životní změny,
  • problémy se spánkem, nespavost, noční můry,
  • přepracovanost a nadměrná hladina stresu,
  • nedostatek odpočinku,
  • nízký krevní tlak,
  • chronická únava,
  • schizofrenie nebo jiné psychické potíže,
  • nedostatek vitamínů skupiny B,
  • nedostatek polynenasycených mastných kyselin.

Únava a poruchy soustředění

 

Nootropika aneb když příroda nabízí řešení

Někdy je k řešení chronické únavy či problémů s koncentrací nutná terapie za pomoci kvalifikovaného lékaře, a to zejména v případě, pokud jsou stavy intenzivní a ovládají náš běžný život. Po malých krůčcích však můžete začít i vy. Dopřejte si více odpočinku, změňte svůj jídelníček a sáhnněte po osvědčených přírodních zdrojích pomoci.

Příkladem takové pomoci jsou nootropika – přírodní látky, které stimulují duševní funkce, zlepšují metabolismus a prokrvují centrální nervovou soustavu (CNS). Dále posilují paměť, stimulují mozkovou činnost, podporují schopnost koncentrace, ulehčují zvládání stresových situací a v neposlední řadě také napomáhají relaxaci a spánku. Podíváme se na jedny z nejvýznamnějších nootropik, která známe.

Bakopa drobnolistá

Bakopa drobnolistá ovlivňuje hladinu acetylcholinu v mozku a má výrazné antioxidační účinky. Díky tomu zlepšuje paměť a působí jako prevence infarktu, mozkových příhod a dalších neurodegenerativních onemocnění. Přispívá také k lepší adaptabilitě našeho mozku na stres, čímž zabraňuje jeho poškození a udržuje ho v kondici. Na rozdíl od mnoha antidepresiv, které negativní účinky stresu a úzkosti pouze potlačují, bakopa jim jako adaptogen dokáže předcházet. Bakopu drobnolistou najdete například v produktech Mentis Max nebo Mentis Zen.

Vitánie snodárná (Ashwagandha)

Důležitou bylinou je také vitánie snodárná, známá jako Ashwagandha. Tato bylina je známá již tisíce let jako jedna z nejúčinnějších bylin, kterou kdy ajurvédská medicína objevila. Pomáhá zvládat stres, působí proti úzkostem, depresím a vyčerpání, zvyšuje odolnost a zlepšuje adaptaci lidského organismuna psychický i fyzický stres. Ashwagandha dokáže snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu, má silné antidepresivní účinky a může se srovnávat i s dnešními léky používanými právě na zmírnění deprese a úzkosti. Vitánii snodárnou najdete v doplňku stravy Mentis Zen.

aswagandha zvládání stresu, úzkostí, depresí a vyčerpání

Theanin

Theanin je neesenciální aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v zeleném čaji. Přímým působením v mozku pomáhá k celkovému zklidnění organismu a navozuje stav hluboké relaxace bez nežádoucího pocitu ospalosti. Podporuje činnost mozkových alfa vln, které jsou spojené s nečinností a relaxací, ale zároveň člověka udržují v bdělém stavu a zrychlují jeho reakce. Potlačuje stres a pomáhá dosáhnout pocitu pohody. Má také pozitivní účinky na funkci mozku, zlepšuje schopnost učení a paměť. S thenaninem se potkáte v produktech Mentis Max a Liposomální GABA s L-theaninem.

ALCAR

ALCAR (Acetyl-L-karnitin) je sloučenina L-karnitinu, která se často užívá pro zvýšení energie mozku, a to díky jeho schopnosti přepravovat mastné kyseliny do mitochondrií, kde jsou potřeba pro energetický metabolismus. Mimo to má však ještě další vlastnosti, jako je posílení duševní výkonnosti, koncentrace, paměti či antioxidační účinky. ALCAR také zlepšuje dostupnost glukózy v mozku. Glukóza je totiž pro většinu z nás nepostradatelným, „palivem" mozku, a jak stárneme, stává se pro nás čím dál těžší ji v mozku využít jako energii. Účinky ALCARu můžete vyzkoušet v produktu Mentis Vital.

NALT

NALT (N-Acetyl-L-tyrosin) je upravená forma aminokyseliny L-tyrosinu, důležitá pro tvorbu nervových přenašečů dopaminu a noradrenalinu. Zvýšená hladina dopaminu umožňuje lepší koncentraci, uspořádání myšlenek a práci na nejvyšší výkon. Noradrenalin zase umožňuje krátkodobě zvýšit aktivitu organismu. NALT je vysoce efektivním nootropikum. Zvýšení hladiny domainu a noradrenalinu má schopnost zlepšovat kognitivní funkce a výkonnost i ve stresujících podmínkách. Navíc L-tyrosin stimuluje produkci hormonů štítné žlázy, které jsou nezbytné pro zachování psychického i fyzického zdraví, a také zbavuje nepříjemných pocitů úzkosti. S NALT se můžete setkat v produktech Mentis Up a Mentis Max.

Rozchodnice růžová

V neposlední řadě stojí za zmínku rozchodnice růžová, jejíž účinné látky pomáhají obnovit fyzickou a duševní sílu. Rozchodnice zlepšuje reakce těla na stres a únavu, udržuje mozek v kondici a stimuluje nervový systém v boji proti únavě. Pomáhá při opravě poškozených neuronů a aktivuje syntézu adenosintrifosfátu, který je pro tělo i mozek hlavním zdrojem energie. Její účinky můžete také vyzkoušet v produktech Mentis Zen a Mentis Max.

Reference:
1. Seiko Miyata, at. al., Insufficient sleep impairs driving performance and cognitive function, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394009015717?via%3Dihub, Neuroscience Letters, Volume 469, Issue 2, 22 January 2010, Pages 229-233
2. Noor Azuin Suliman, at al., Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021479/, Published online 2016 Aug 30. doi: 10.1155/2016/4391375

 
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡