Jaké jsou účinky zeleného čaje a kolik ho musíte vypít?

Věděli jste, že zelený čaj je celosvětově nejčastěji konzumovaným nápojem hned po vodě? Existují stovky studií, které prokázaly jeho pozitivní účinky na lidský organismus. Prozradíme vám, proč je tak oblíbený a jak by vám mohl prospět.

Zelený čaj a jeho benefity

Zázračné účinky zeleného čaje má na svědomí neurologicky aktivní aminokyselina s názvem L-theanin. L-theanin dodává organismu specifický druh energie: uklidňuje, aniž byste se zároveň cítili ospalí, a aktivuje, aniž byste se cítili příliš „nabuzení“.

L-theanin zvyšuje aktivitu alfa mozkových vln, které mají skvělý efekt na psychiku, působí proti úzkosti, zlepšuje poznávací funkce a paměť a zlepšuje kvalitu spánku. Snižuje krevní tlak, usnadňuje relaxaci, zlepšuje soustředění, pozornost a zlepšuje náladu. Vyrovnává chemické procesy v mozku a zlepšuje kognitivní schopnosti. To je pořádný výčet účinků na jednu jedinou látku.

zelený čaj a jeho účinky

L-theanin v zeleném čaji uklidňuje, ale neotupuje

Stres oslabuje imunitní systém, takže nás vystavuje riziku infekcí. Se stresem bývají spojovány také deprese. Dlouhotrvající stres vede k oslabení rovnováhy hormonů a to způsobuje ztrátu psychické pohody a snížení výkonu.

Pokud se i vy potýkáte se stresem a sáhli jste po lécích, které vám se stresem, úzkostmi a depresemi mají pomoct, tyto léky bohužel často způsobí i oslabení pozornosti, bdělosti a ospalost. Naproti tomu L-theanin nezpůsobuje ospalost, protože nepodporuje v mozku vlny theta.

Co o L-theaninu říkají studie?

Za půl hodiny v klidu a pohodě

Většina lidí užívajících L-theanin uvádí uklidňující účinek už 30–45 minut po užití. Narůstá hladina energie a lepší se poznávací funkce. Někteří uvádějí, že při pravidelném užívání dokonce vymizely jejich úzkostné a panické ataky. Většinou dochází k celkovému zlepšení stavu a kvality života a téměř vždy ke zlepšení kvality spánku. Pozitivní účinky L-theaninu na spánek dokládá řada studií. V jedné z nich zkoumali japonští specialisté 200 dobrovolníků, kteří dostávali denně 200 mg L-theaninu. Zaznamenání jejich spánkových návyků prokázalo, že se díky L-theaninu výrazně zlepšila jejich kvalita spánku a zrychlilo se zotavení po vyčerpání.

Bdělost a přesnost bez nervozity a napětí

Jedna ze studií provedená ve Velké Británii sledovala u 27 dobrovolníků účinky L-theaninu s kofeinem na kognitivní funkce a náladu (rozpoznání slov, rychlé zpracování vizuálních informací, přenášení pozornosti…). Srovnávalo se podání 50 mg kofeinu se 100mg L-Theaninu nebo bez něj. Účinky byly měřeny na začátku, po 60 minutách a po 90 minutách. Následovalo sedm dní bez L-theaninu a měření poté proběhlo znovu. Jaké byly výsledky?

Kofein zlepšil bdělost po 60 minutách a přesnost při přenášení pozornosti po 90 minutách. Kombinace L-theaninu a kofeinu zlepšila rychlost i přesnost a snížila sklon nechat se rozptýlit nedůležitými informacemi při paměťových úkolech. Závěrem studie byl fakt, že L-theanin ve spojení s kofeinem jsou prospěšné pro zlepšení výkonu při kognitivně náročných úkolech. Navíc L-theanin výrazně snižuje nervozitu a chvění, které bývají spojovány s konzumací kofeinu.

L-theanin v zeleném čaji výkon

L-theanin snižuje výskyt mozkové příhody, případně její následky

Výzkumy potvrdily, že pokud je v těle člověka postiženého mozkovou příhodou přítomen L-theanin, dojde k výrazně menšímu poškození mozku než bez něj. V rozsáhlé studii, která proběhla v Číně, bylo vybráno 14 212 lidí z dvanácti provincií ve věku 35-60 let. Studie se zaměřovala na množství vypitého čaje a jeho druh. Ze studie vyplynulo, že u lidí pravidelně pijících zelený, černý nebo jasmínový čaj je o 40 % menší riziko mozkové příhody než u ostatních.

L-theanin chrání paměť

Při stresu se v organismu vyplavují kortikosteroidy, které mají výrazný negativní vliv na dlouhodobou paměť. L-theanin podle studií eliminuje sekreci kortikosteronu. Je tak silným preventivním prostředkem proti poruchám paměti způsobených stresem.

Pozor, L-theanin snižuje krevní tlak

L-theanin účinně snižuje krevní tlak. Pokud tedy užíváte léky na hypertenzi, užívejte L-theanin velmi opatrně a pouze po poradě s lékařem. Zároveň omezte konzumaci zeleného, černého a bílého čaje.

L-Theanin může pomoci každému, kdo má stresové povolání a nebo je vůči stresu málo odolný. Dokáže plně nahradit tradiční stimulanty, ale bez jejich nepříjemných vedlejších účinků.

Pít čaj, nebo zvolit potravinový doplněk?

L-theanin tvoří přibližně 1–2 % váhy suchého čaje. Doporučené denní dávkování L-theaninu je přitom 100–200 mg jednou nebo dvakrát denně. To znamená, že byste museli vypít opravdu hodně zeleného čaje, abyste této doporučené denní dávky dosáhli. Doporučuje se začít s dávkou 100 mg a tu postupně zvyšovat, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. Optimální individuální dávkování se může hodně lišit. Maximální dávka je 1200 mg denně.

Pravidelným pitím zeleného čaje rozhodně nic nezkazíte, pokud ale chcete pocítit účinky L-theaninu na svůj mozek, je jednodušší a jistější sáhnout po některém z doplňku stravy – nootropik.

100 mg L-theaninu v jedné dávce spolu s dalšími účinnými látkami pro podporu psychické pohody a výkonu obsahují například doplňky stravy Liposomální GABA s L-theaninem.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡