Proč si vybrat liposomální vitamíny

Doplňování vitamínů nad rámec běžné stravy je pro spoustu z nás už nedílnou součástí života. Vitamíny jsou pro správné fungování lidského těla nezbytné. Většinu z nich si organismus ale neumí vyrobit sám a tak je plně odkázaný na to, co mu dodáme.

I když budete vybírat nejlepší dostupnou kvalitu a pestrost potravin, obsah mikroživin v dnešním ovoci i zelenině je nižší než v dobách vašeho dětství. Je proto dobré sáhnout i po doplňcích stravy. Vybrat ten správný není vůbec jednoduché. Na co se zaměřit a proč dát přednost liposomální formě vitamínů?

Proč je důležité zvýšit vstřebatelnost vitamínů

Než vitamíny doputují do buňky, kterou by vyživily, čeká je náročná cesta trávicím traktem. Ke vstřebávání většiny nutrientů totiž dochází až v tenkém střevě. Během procesu trávení jsou vitamíny z doplňků stravy těžce zkoušené trávicími enzymy, žaludečními šťávami, žlučovými kyselinami a v neposlední řadě i střevní mikroflórou. Všechny tyto vlivy přímo působí na biologickou dostupnost výživových látek. Mohou způsobit znehodnocení a rapidně snížit nebo zcela znemožnit jejich vstřebání.

Aby toho nebylo málo, absorpci jakýchkoliv živin ovlivňují i další faktory, jako je váš zdravotní stav, potrava, se kterou je konzumujete, kvalita samotných výživových doplňků, způsob jejich výroby nebo přidané chemické látky. Může se pak snadno stát, že sice doplňujete potřebné vitamíny, ale na tělo to má malý nebo nulový efekt.

Jedním z kroků, jak zbytečně nevyhazovat peníze za doplňky stravy, které tělo plně nevyživí, je lepší vybrat si takové, které umí transportovat vitamíny na místo určení bez zbytečných ztrát. A to je úkol pro lipomosomální vitamíny.

 

Co jsou liposomální vitamíny

Zjednodušeně řečeno jsou to vitamíny a výživové látky, které jsou schované v liposomu, tedy v obalu vytvořeném z tukových buněk. Taková forma má pro organismus hned několik benefitů. Jednak je pro lidské tělo „známá“ (např. z mateřského mléka), přirozená a minimálně zatěžující.

Hlavní výhodou ale je, že během postupu trávicím traktem jsou uvnitř uzavřené živiny mnohem lépe chráněny před nepříznivými vlivy prostředí. Díky tomu mohou v plné síle bezpečně doputovat až do cíle, tedy do samotné buňky. Vstřebatelnost liposomálních vitamínů může dosáhnout až 95 % oproti běžné formě, kterou naše tělo, bohužel z většiny, bez užitku vyloučí.

Kde se liposomy a liposomální technologie vzala? Možná vás překvapí, že liposomy objevil už v roce 1961 Alec Douglas Bangham, britský hematolog a biofyzik, při testování elektronového mikroskopu. Až později, spolu s Malcolmem Standishem a Geraldem Weissmannem, popsali celistvou uzavřenou dvouvrstvou lipidovou strukturu, která by svůj obsah mohla cíleně uvolnit působením dalších látek. Začal výzkum a pokusy. Nejdříve v klinickém prostředím, kde by se liposomy mohly bohatě využít jako cílené transportéry léčiv a bioaktivních látek. V roce 2012 bylo registrováno už 12 liposomálních léků. Ale až vcelku nedávno se liposomální technologie začala využívat i pro doplňky stravy, kde způsobila skutečnou revoluci v bioaktivní dostupnosti vitamínů.

proč si vybrat liposomální vitamíny

 

Jak s pomocí liposomů doplníte více vitamínů

Liposom je malá kulovitá struktura poskládaná z dvojité lipidové vrstvy, s dutinou uvnitř. Vrstvy tvoří fosfolipidy uspořádané tak, že vodu odpuzující (hydrofobní) části molekuly jsou uvnitř dvouvrstvy, zatímco vnitřek dutiny a povrch lipozomu vodu naopak přitahuje (hydrofilní část molekuly). Když molekulu fosfolipidu vložíte do roztoku na bázi vody, mastné kyseliny se začnou rychle otáčet a seskupovat tak, aby hydrofobní konce byly uvnitř dvojvrstvy. Tak vznikne lipidový váček naplněný kapalinou.

Takto vytvořená membrána může přenést a bezpečně dopravit na požadované místo ve vodě rozpustné vitamíny (hydrofilní látky). Ale nejen ty. Pomocí liposomu lze přenášet i hydrofobní látky (vitamíny rozpustné v tucích), které se stanou součástí lipidové dvojvrstvy. Liposomy jsou tedy schopny rozdistribuovat celé spektrum vitamínů.

 

Vyzkoušejte účinek liposomálních vitamínů

Celý boom kolem liposomálních vitamínů vznikl hlavně proto, že nedostatek vitamínů a minerálů v těle způsobuje nerovnováhu a vede k oslabení organismu a nemocem. Pro udržení základních životních funkcí potřebujeme 13 vitamínů. Rozdělujeme je na rozpustné ve vodě (C, B-komplex) a rozpustné v tucích (A, E, D, K).

Hlavně vitamíny rozpustné ve vodě musíme pravidelně – tedy denně – doplňovat. Tělo si je, na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích, neukládá do zásoby, ale přebytek z organismu vyloučí. I proto je vhodné dbát na pestrou skladbu potravin, ale také se zamyslet nad možností suplementace potravinovými doplňky.

Liposomální vitamíny jsou skvělou volbou, protože když už do svého zdraví investujete, chcete mít jistotu, že potřebnou výživu vaše buňky a tkáně opravdu dostanou, místo aby většina skončila, no, je to tak – v záchodě.

liposomální vitamín c mentislab

 

Nejoblíbenější liposomální výživový doplněk je liposomální vitamín C. Céčko je považováno za jeden z nejdůležitějších vitamínů. Podílí se na celé řadě procesů a je klíčové pro zdravě fungující imunitu. Vitamín C je také potřeba při tvorbě kolagenu a červených krvinek. Pomáhá tělu při zpracování železa, udržuje zdravé dásně a cévy a pomáhá neutralizovat volné radikály. Jeho nedostatek v organismu způsobuje snížení odolnosti vůči infekci, vytváří se více modřin a více se kazí zuby, objevují se hemeroidy, člověk je celkově vyčerpaný a má sklony k depresím.

S běžnými doplňky stravy dosáhnete většinou 10–20% vstřebatelnosti. Liposomální forma vám ale zajistí maximální – až 95 % – využití všech benefitů. Vyzkoušejte třeba Vitamin C 24-Hour Liposomal Hydrogel™ Formula od Life Extension. Kromě 7× vyšší vstřebatelnosti než u konvenčních produktů, obsahuje navíc hydrogel z vláken pískavice řeckého sena, který pomáhá udržet vitamín C v těle aktivní po celých 24 hodin. Skvělý je i NaturLabs Liposomální Vitamín C od české značky Naturlabs s 500 mg vitamínu C v liposomální patentované směsi LipoCellTech™.

Vitamíny skupiny B jsou potřeba doplňovat do organismus taktéž na denní bázi a je dobré udržovat jejich hladinu vyrovnanou. Proto je nejlepší užívat je společně, protože účinky jednotlivých vitamínů se vzájemně podporují a doplňují.

  • B1 (Thiamin) podporuje správné fungování nervového systému, působí proti únavě a podílí se na štěpení sacharidů a škrobů.
  • B2 (Riboflavin) je důležitý pro udržení dobrého stavu kůže, očí a funkce srdce, ovlivňuje energetickou přeměnu v organismu.
  • B3 (Niacin) pomáhá organismu zužitkovat sacharidy a tuky, zajišťuje správnou funkci enzymů v těle.
  • B5 (Kyselina pantothenová) hraje roli při metabolismu sacharidů a lipidů z potravy, zlepšuje kvalitu kůže.
  • B6 (Pyridoxin) pomáhá při tvorbě červených krvinek, je nezbytný pro funkci řady enzymů.
  • B7 (Biotin) má vliv na kvalitu kůže a funkci nervového systému.
  • B9 (Kyselina listová) podílí se na tvorbě DNA a RNA, a dalších metabolických procesech aminokyselin.
  • B12 (Kobalamin) má vliv na správnou funkci krvetvorby, je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a kognitivních funkcí.

Pro doplnění celého spektra vitamínů B sáhněte po Liposomální Methyl B-Complex. Komplex vitamínu B v liposomální formě podpoří vaše kognitivní funkce, dodá vám energii a působí na zdraví vašeho srdce, střev a kůže. Liposomální forma má několikanásobně vyšší vstřebatelnost než konvenční doplňky stravy, čekejte proto velmi rychlý a silný účinek.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡