3 důvody, proč si dopřát medicinální houby každý den

Když se řekne houby, většina z nás si představí podzimní les, smaženici nebo tradičního vánočního kubu. Hříbky, žampiony, poddubáky nebo křemenáče známe, ale co třeba reishi, cordyceps, hericium nebo maitake?

V posledních letech se do popředí stále více dostává téma tzv. medicinálních hub. A to je dobře. Jejich blahodárné účinky jsou po tisíce let známé a hojně využívané v tradiční čínské medicíně. Tak proč je nevyužít i pro nás, obzvláště když i moderní věda některé z těchto zdravotních účinků potvrzuje.

 

Houby jsou superpotraviny

Přestože většina z nás houby vnímá jako rostlinu nebo zeleninu, vcelku nedávno byly vyčleněny mezi zcela samostatnou kategorii živých organismů. Oficiálně bylo popsáno přes 150.000 druhů hub a asi 10.000 najdeme v Čechách. Odhady všech druhů hub přítomných na naší planetě ale míří až k milionům druhů. Nás bude ale zajímat jen těch několik z hrstky jedlých hub, které mají schopnost významně podpořit naše zdraví, pokud se stanou pravidelnou pochoutkou nebo suplementem v našem jídelníčku.

Houby obsahují široké spektrum vitamínů a mikroživin, které naše tělo potřebuje pro optimální fungování, a proto jsou houby označovány za superpotraviny. Vysoký podíl vody a minimální množství tuku z nich dělá také oblíbenou součást jídelníčku při hubnutí. Mají toho v sobě ale mnohem více! Většina jedlých hub obecně obsahuje hodně bílkovin (až 40 %), vlákniny a důležité stopové prvky jako je draslík, hořčík nebo selen. Z vitamínů je to C, většina ze skupiny B (ano, i B12) a pokud jsou vystaveny slunci nebo sušené na slunci, nechybí ani „sluneční vitamín“ D. Houby – obzvláště ty medicinální nebo také funkční houby – poskytují i další přínosy pro zdraví a není jich zrovna málo.

Zajímá vás více o jednotlivých druzích medicinálních hub? Přečtete si o nich v našem velkém přehledu >

Dopřejte si medicinální houby každý den

 

1. Pečují o zdravou střevní mikrobiotu

Dnes už nikdo nepochybuje o tom, jak důležitá je pro naše zdraví vyvážená střevní mikroflóra. A nejde zdaleka jen o správné trávení. Mikroorganismy přítomné ve střevě nás chrání před škodlivými látkami a umožňují nám vstřebávat mikronutrienty z potravy, ale také výrazně ovlivňují imunitní systém. Podle aktuálního stavu střevního mikrobiomu reaguje náš imunitní systém a reguluje svou ochrannou funkci.

Abychom podpořili zdravé prostředí ve střevě, musíme ve stravě přijímat dostatek prebiotik. Slouží totiž jako potrava pro střevní mikrobiom. A právě houby, bohaté na polysacharidy, jako jsou beta-glukany, chitin, mannany, galaktany a xylany, jsou zajímavým zdrojem prebiotik s mnohem větším přesahem.

Medicinální houby mohou působit imunomodulačně při aktivaci střevní mikroflóry. Znamená to, že jejich složky umí přímo působit na imunitní systém a zesílit nebo zeslabit jeho reakci ve prospěch celkového zdraví organismu. Například Reishi je silně protizánětlivá, obsahuje ve vodě rozpustné polysacharidy s protinádorovými vlastnostmi a je i velmi silně prebiotická, takže umí aktivovat růst zdraví prospěšných střevních bakterií. Podobně působí polysacharidy z Chagy nebo Shiitake, které způsobují změny přímo ve střevní mikrobiotě a zvyšují podíl přátelských bakterií.

Pro podporu nejen střevní mikroflóry a činnosti imunitního systému můžete vyzkoušet mix 10 medicinálních hub 10 MUSHROOM BLEND MIX BIO. Dopřejete si tak opravdu pořádnou dávku zdraví prospěšných látek pro celé tělo, od hlavy až po srdce.

 

2. Příznivě ovlivňují imunitní systém

Zastavme se u již zmíněných beta-glukanů. Beta-glukany též β-glukany patří mezi neškrobové a necelulózové polysacharidy. Tyto látky se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách bakterií, kvasinek, hub, řas a rostlin. V každém zdroji se liší svou vazbou v molekule a délkou řetězce, což má vliv i na spektrum účinků. Také způsob zpracování ovlivňuje jejich vlastnosti, třeba rozpustnost ve vodě, což se poté projeví na jejich biologické aktivitě.

Beta-glukany z hub a kvasinek pozitivně ovlivňují obranyschopnost vašeho těla, protože se v těle projevují jako imunomodulátory. Působí protizánětlivě a podporují hojení ran. Hlíva ústřičná dokáže z listnatých stromů, na kterých roste, získat spoustu pro tělo prospěšných látek. Například i polysacharid D-glukan a terpen pleurotin, které zvyšují odolnost vůči infekcím, působí proti plísňovým, bakteriálním a virovým onemocněním. Podobně antivirově a antibioticky působí i Shiitake, u které jsou tyto účinky i vědecky potvrzené více než 100 výzkumy (zejména v Japonsku).

Jestli hledáte přírodní posilu pro boj s viry a bakteriemi do období chřipek, sáhněte po našem Mentis Immunity Booster s Reishi. K „božské houbě nesmrtelnosti“ jsme přidali ještě Hlívu ústřičnou a plody aceroly, bohaté na vitamín C. Pro podporu celkového zdraví a imunitního systému vyzkoušejte příjemně zemitý nápoj CHAGA MUSHROOM ELIXIR MIX BIO. Chaga a „sibiřský ženšen“ vám pomohou zvýšit vytrvalost a odolnost.

Medicinální houby působí antivirově a protinádorově

 

3. Působí antivirově a protinádorově

U medicinálních hub je zajímavá i jejich protinádorová aktivita. Například Chaga a její hlavní složky – deriváty kyseliny betulinové a melanoglukanové komplexy, vykazují silný protirakovinový účinek. Využívají se také při léčbě virových a bakteriálních infekcí. Maitake je zase bohatá na proteoglukan s imunostimulačními schopnostmi. Studie ukazují, že snižuje životaschopnost buněk, snižuje migraci a invazi buněk nádoru mléčné žlázy.

Hericium je typické vysokým obsahem antioxidantů, které naše tělo chrání před nepříznivými důsledky oxidativního poškození. Je to jedna z mála medicinálních hub, která roste i u nás. Využívá se také na zlepšení trávení, ale to opravdu zajímavé je schopnost podporovat produkci proteinu nervového růstového faktoru (NFG) a myelinu, které jsou důležité pro správné fungování mozku a neuronů.

 

Dopřejte si medicinální houby každý den

Přestože jsme vybrali jen několik málo přínosů, i tak je zřejmé, že medicinální houby mají lidem co nabídnout. To je důvod, proč si je dopřávat pravidelně. Ne každému ale vyhovuje textura či chuť hub, nehledě na to, že některé druhy by bylo obtížné pěstovat a získat čerstvé. Ani to není třeba. Houby rozdrcené na prášek nebo kapsle naplněné houbovým práškem našemu tělu poskytnou stejně hodnotné nutrienty jako houby čerstvé, ale mnohem snadnějším a pro mnohé i příjemnějším způsobem.

Vyzkoušejte třeba velmi oblíbenou řadu produktů firmy Four Sigmatic. Jejich záměrem bylo zpřístupnit úžasné vlastnosti funkčních hub a přírodních adaptogenů prakticky komukoliv. Proto je spojili s oblíbenými nápoji jako je kakao, káva nebo matcha latte, abyste si je mohli dopřát každý den.

Pro zvýšení koncentrace, produktivity a kreativity si připravte nápoj LION´S MANE MUSHROOM ELIXIR MIX. Směs hericia, rhodioly a extraktů z máty příjemně vzpruží váš mozek i bez kofeinu. Jestli sportujete a chcete posunout svůj výkon, zařaďte před tréninkem CORDYCEPS MUSHROOM ELIXIR MIX BIO. Housenice čínská je dobře známá mezi vytrvalostními sportovci po celém světě. Spolu se schizandrou, mátou a šípky tvoří osvěžující nápoj, který umí příjemně povzbudit vaše tělo.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡