Ostropestřec mariánský: Jaké účinky v sobě skrývá známý bodlák?

Ostropestřec mariánský (nebo také Silybum marianum či mariánský bodlák) je přírodní bylina, která roste většinou v Kalifornii, ačkoli ji lze pěstovat i na jiných částech světa - jedinou podmínkou je teplé klimatické podnebí. Obvykle dosahuje výšky až 150 cm. Ostropestřec mariánský je původem ze středomořské oblasti, přičemž je zde poprvé zmiňován řeckým lékařem a botanikem Dioscoridesem, který popsal léčivé vlastnosti ostropestřce v 1. století n.l.

Co je ostropestřec? 

Dnes se vyskytuje jako letnička nebo dvouletka. Jeho květy mají purpurovou až fialovou barvu a ostnaté listy této byliny mají typické bílé žilkování. Dříve se k léčení většinou používaly pouze listy a kořen, dnes jsou to hlavně semena.

Ostropestřec je z téměř 30 % tvořen bílkovinami a z dalších 30 % rostlinnými oleji. Konkrétně se jedná o kombinaci kyseliny olejové, linolové a dalších nenasycených mastných kyselin. Obsahuje také biogenní aminy, tyramin a histamin, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamin E. Důležitou účinnou látkou je silymarin, který spolu s oleji příznivě působí na detoxikaci a to zejména na játra. Právě silymarin má na játra hned několik účinků. Váže se na receptory membrán jaterních buněk, které propouštějí jedovaté látky, a tím zabraňuje jejich vniknutí do jaterní tkáně. Je to silný antioxidant, který chrání jaterní buňky před chemickými procesy, které způsobují většinu poškození na lidském organismu.

ostropestřec jaké má účinky

 

Benefity užívání ostropestřce

1. Detoxikace jater

První potíže, se kterými jsou pozitivní účinky ostropestřce spojovány, jsou ty jaterní. Játra jsou zodpovědná za provádění řady základních detoxikačních funkcí. Nejenže játra pomáhají odstraňovat škodlivé látky z naší krve, ale také se podílí na produkci hormonů, detoxikují tělo, uvolňují glukózu do krevního oběhu a dodávají tělu energii. I proto může být nesprávná funkce jater velkým problémem ovlivňujícím celý lidský organismus.

Ostropestřec pomáhá obnovovat důležité jaterní buňky a zároveň odstraňuje z těla škodlivé toxiny, které se v játrech zpracovávají. Ostropestřec je tedy účinným pomocníkem při odstraňování nevhodných látek v těle, se kterými přicházíme do kontaktu v běžném životě. Těmi jsou například pesticidy, těžké kovy obsažené v pitné vodě či znečištěné ovzduší. 

2. Může pomoci chránit před rakovinou

Semena ostropestřce jsou zdrojem antioxidantu zvaného silymarin, který se ve skutečnosti skládá z několika dalších účinných látek známých jako flavolignany. Silymarin je často spojován se snížením rizika vzniku rakoviny tím, že podporuje správnou funkci imunitního systému jedince a zároveň bojuje proti poškození DNA a růstu nádorů.

U léčených rakovinou snižuje silymarin možnosti lékového poškození jater při chemoterapii a urychluje odstraňování toxických látek z těla.

V roce 2007, po přezkoumání četných studií zahrnujících léčbu ostropestřcem, vědci z University of Minnesota zjistili, že existují předklinické důkazy o hepatoprotektivních a antikarcinogenních účincích silymarinu, včetně inhibice růstu nádorových buněk v kůži, prsu, děložního čípku a prostaty.

Asi 50 až 70 % molekul silymarinu přítomných v ostropestřci obsahuje tzv. silybin, známý také jako silibinin. Tento antioxidant stimuluje syntézu proteinů, mění vnější vrstvu zdravých buněk a chrání je před poškozením či mutací. Naopak pomáhá při obnově buněk a působí proti škodlivým účinkům znečišťujících látek, chemikálií a těžkých kovů, které mohou způsobit poškození lidskému organismu.

3. Snižuje vysokou hladinu cholesterolu1

Ostropestřec je známý pro své protizánětlivé účinky. Ostropestřec tak prospívá nejen srdci, ale také pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu, a to snížením zánětu, čištěním krve a prevencí poškození oxidačního stresu v tepnách.

Předběžné studie ukazují, že když se silymarin (extrakt ostropestřce) užije v kombinaci s jinými tradičními léčebnými metodami, celková hladina cholesterolu, nízkodenzitního lipoproteinu (nebo také „špatný choresterol“) a triglyceridů se snižuje, což zlepšuje celkovou funkci organismu.

4. Snižuje riziko výskytu cukrovky1

Podle Národního zdravotního institutu (National Institute of Health) existuje několik přesvědčivých výzkumů, které dokazují, že užívání silymarinu, který se nachází v ostropestřci, ve spojení s léčbou stanovenou lékařem, dokáže udržovat hladinu glykémie (koncentrace glukózy v krvi) v normálu.

Vliv ostropestřce potvrzuje i studie z roku 2006, kterou provedl ústav farmakologie Ústavu léčivých rostlin. Po dobu čtyř měsíců dostávali pacienti trpící diabetem extrakt silymarinu, a to jak nalačno, tak po podání inzulínu. Vědci si všimli významného zlepšení u těchto pacientů oproti těm pacientům, kteří dostávali placebo.

Tento výzkum má svůj význam, protože játra jsou částečně zodpovědná za regulaci hormonů, a to včetně uvolňování inzulínu do krevního oběhu. A pokud jsou játra zdravá, tak je i jejich funkce uvolňování dostatečného množství inzulínu do těla.

5. Pomáhá předcházet žlučovým kamenům

Žlučník je orgán, který spojuje játra s tenkým střevem, přičemž napomáhá střevu zpracovávat především tuky. Žluč se tvoří celý den a je složena z množství látek a minerálů, které se za nepříznivých okolností začnou spojovat ve shluky - krystalizační jádra. Ty se na sebe nabalují a dají vzniknout kamínku - žlučovému kamenu.

Nejčastějšími příčinami vzniku žlučových kamenů je špatný životní styl a nesprávná strava, ve které převažují tuky, cukry a bílá mouka. Riziko zvyšují i některé léky, ženské pohlavní hormony a v neposlední řadě také stres. Projevuje se pronikavou křečovitou bolestí v pravém boku, která může vystřelovat do zad či k pravému rameni. Právě při léčbě žlučových kamenů patří ostropestřec mezi nejznámější domácí léky.

6. Zabraňuje stárnutí

Protože antioxidanty obsažené v ostropestřci pomáhají předcházet poškození lidského organismu volnými radikály a odstraňují znečišťující látky z krve a trávicího traktu, má ostropestřec schopnost zpomalit proces stárnutí.

Ostropestřec snižuje a zpomaluje viditelné známky stárnutí, jakými jsou například akné, tmavé skvrny a vrásky.

Dále je ostropestřec mariánský vhodný při:

  • infekční mononukleóze
  • poruchám krevního oběhu
  • nízkému krevnímu tlaku
  • otravě
  • nevolnosti (přezdívaný „přírodní kinedryl“)
  • migréně a závratím
  • alergiím
  • astmatu

Ostropestřec se dá užívat hned několika způsoby. Často se ostropestřec konzumuje jako čaj. Připravuje se z listů a plodů a může se popíjet neomezeně v průběhu dne. Tato forma však vykazuje nestálost v obsahu účinné látky. Další možnou formou je olej, který se lisuje za studena z plodů, přičemž doporučené dávkování se pohybuje mezi jednou až čtyřmi lžičkami denně. Stejně jako u čajů, i zde není garantovaný obsah účinné látky. Garantovanou formou je standardizovaný extrakt ze semen, který může obsahovat až 80 % silymarinu. U nás účinný ostropestřec zakoupíte ve formě praktických kapslí Mentis Ostropestřec Forte 400mg Vegan.

 

Reference:

(1) The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17072885

Fotka od Croatia Tips (z Pixabay)

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡