Žlučník – pár tipů, aby vás netrápil

30.03.2020
Čtěte celý článek

V minulém článku jsme se podívali na játra. Myslím, že každý z nás má o játrech celkem dobré povědomí, a tak se dnes posuneme dále, i když stále zůstaneme u trávicí soustavy. Tentokrát se podíváme na zoubek orgánu, který bývá často opomíjený, ale zároveň dokáže leckoho potrápit. Už vás nebudu dál napínat, řeč bude o žlučníku.

Pravděpodobně tušíte, že pokud vám žlučník připomene svou existenci, asi to bude mít souvislost s jídelníčkem či celkovým životním stylem. Jako obvykle tedy nejdříve prozkoumáme, kde žlučník v těle najdeme a proč k bolestivým záchvatům dochází. Nejdříve se tedy připravte na trochu odborných slovíček.

Náš trávicí systém je tvořen hlavními a přidruženými strukturami. Do hlavní struktury patří jícen, žaludek a střeva, tedy všechny orgány, ve kterých se rozkládá potrava na další složky, které jsou potřebné pro správnou funkci organismu. Dalšími neméně důležitými orgány připojenými k trávicímu traktu jsou slinné žlázy, slinivka břišní a žlučník. Tyto orgány produkují další složky, které jsou nutné k správnému trávení.

Žlučník přiléhá ke spodní straně jater, přesněji k jejich pravému laloku a tvarem připomíná hrušku. Zdravý žlučník je velký přibližně 8-12 cm. Žlučník je součástí žlučníkového systému, který je přímo pod játry. Kromě žlučníku se systém skládá z jaterních vývodů a žlučovodů.

I přestože se to nemusí na první pohled zdát (zejména proto, že žlučník řadíme k vedlejším orgánům trávicího traktu), tento orgán má velmi důležitou funkci, která začíná už v játrech. Z minulého článku už známe jaterní funkce, z nichž jednou je tvorba žluči. Žluč putuje z jater do žlučníku, kde se následně skladuje. Vývodem ze žlučníku je žlučovod ústící do dvanáctníku.

Co je to vlastně žluč?

Abych byla upřímná, jediné, co si ze školy o této tekutině pamatuji je, že dle Hippokratova dělení typů osobností má nejvíce žluči cholerik.

Ale teď už vážně. Žluč je odpadní produkt jaterních procesů a hraje důležitou roli v trávení tuků, což znamená, že je štěpí. V žlučníku se žluč koncentruje a zahušťuje díky chemickým procesům. Stahy žlučníku jsou řízeny jak nervově, tak i hormonálně. Žluč se z velké části skládá z vody, dále obsahuje žlučové kyseliny a cholesterol.

Žluč dále slouží k tomu, že se při trávení míchá se žaludečními šťávami, které jsou kyselé, kdežto žluč je zásaditá. Toto prostředí se díky žluči neutralizuje ještě předtím, než se potrava dostane do střev.

Jak poznáme, že s naším žlučníkem není něco v pořádku?

Při normálním a zdravém stavu žlučník funguje tak, že pokud sníme něco tučného, ve žlučových cestách se objeví větší množství žluče. Může se ale stát, že žluč přestane odtékat a začne se příliš zahušťovat. Nemocný žlučník se projevuje tak, že se svraští.

Nejčastější onemocnění

1. Žlučové kameny
Nejznámějším onemocněním žlučníku jsou pravděpodobně žlučové kameny, též nazývané cholelitiáza. Nemusí se vyskytovat nutně jen ve žlučníku, ale mohou uvíznout ve žlučovodech, nebo se dostat až do dvanáctníku. Projevy onemocnění se tedy liší v závislosti na tom, kde se kameny nachází. Kameny vznikají tím, že se žluč zahustí více než je (doslova) zdrávo, a začnou se vytvářet krystaly, které se následně zvětší a ztvrdnou v kámen. Krystaly jsou tvořeny žlučovými barvivy a kyselinami, ale mohou obsahovat i cholesterol. Jednou z příčin onemocnění tedy může být konzumace jídel obsahujících vysoké množství cholesterolu.

Kolika vs. akutní zánět 
Kolika se projevuje křečovitou bolestí v horní části břicha, nejčastěji pod pravými žebry. Je způsobená zaklíněním kamene ve vývodu a bolest způsobují stahy, které se snaží kamínek protlačit. Kamínek může po nějaké době projít do žlučníku a bolest ustane. O tom, že máte ve žlučníku kameny, nemusíte vůbec vědět. Kolika se též označuje jako žlučníkový záchvat.
Pokud kamínek neprojde a zaklíní se ve vývodu, zablokuje tím průchod žluče. Tento kámen může následně infikovat žlučník a způsobit zánět (cholecystitidu), kdy se zablokovaný žlučník zvětšuje. Z koliky se může vyvinout zánět, pokud bolest neustupuje po několika hodinách. Zánět se projevuje horečkou, celkovou nevolností a zvětšeným břichem. Pokud dochází k opakovaným akutním zánětům, žlučník se naopak začne svrašťovat, zjizví se a může prosakovat.
Dalším místem, kde se kameny mohou vyskytovat, je společný žlučovod – v tomto případě žluč není odváděna z jater, což způsobí, že se žluč začne uvolňovat do krve a postižený má kožní projevy jako při hepatitidě. V tomto případě se doporučuje operace.

Pokud máte tyto příznaky, nemusíte se vždy obávat, že půjdete pod nůž. V případě slabších příznaků lze menší kameny léčit bez operace, kdy se nasadí léky, které kameny rozpustí. Při větších kamenech se jejich vyjmutí provádí laparoskopií.
Je potřeba zmínit, že žlučníkovými kameny trpí převážně ženy, protože na jejich vznik má vliv ženský pohlavní hormon estrogen. Dále se onemocnění týká převážně lidí s nadváhou, nebo naopak lidí, kteří své tělo trápí častými dietami – to je důvod, proč se žluč zahušťuje, tělo jí totiž spotřebuje méně než obvykle. 

V případě žlučníkového záchvatu vám lékař nejspíše doporučí dietu, a to obvykle o neslazeném čaji a suchém pečivu. Žádná lahůdka, a proto je nejjednodušším lékem se nepřejídat a jíst rovnovážnou stravu. Může být doporučena i žlučníková dieta – menší porce a dostatek tekutin.

2. Nádory žlučníku a žlučovodů
Tato onemocnění se naštěstí vyskytují vzácně. Příčinou mohou být právě dlouhodobější problémy se žlučníkovými kameny a chronickými záněty žlučníku. To znamená, že i příznaky těchto onemocnění jsou podobné jako v případě žlučníkových kamenů.

Častou léčbou je vyjmutí žlučníku – v krajních případech se totiž dá žít i bez něj, protože organismus se tomu přizpůsobí.

Jak předcházet problémům se žlučníkem?

Jak bylo zmíněno výše, nejpřirozenějším opatřením pro váš organismus je úprava jídelníčku a vyhýbání se stresu, protože ten je také rizikovým faktorem při vzniku žlučníkových onemocnění. Stačí si vzpomenout na rčení „hnout někomu žlučí“ a hned je význam tohoto doporučení jasnější. Důležité je nebrat bolesti žlučníku na lehkou váhu a navštívit lékaře.

Další přirozenou cestou je užívání bylinek. Z bylinky je pro detoxikaci organismu nejúčinnější její extrakt, tedy šetrný výluh. Extrakcí se např. z ostropestřce získávají cenné látky, které jsou v koncentrované podobě účinnější než samotná bylinka. Extrakt je na trhu dostupný např. ve formě kapslí, nebo jako tinktura.

Pokud nemáte po ruce extrakt, z ostropestřce lze použít jak plod, tak i listy. Tento bodlák usnadňuje trávení a prospívá nejen žlučníku, ale i játrům. Další bylinkou, která pomáhá, je pampeliška, přesněji její kořen, ze kterého lze udělat čaj a pít ho několikrát denně.

Vhodným jídlem pro detoxikaci jater i žlučníku je artyčok, u nás méně známý druh zeleniny. Nesnadnější je ho uvařit v páře a pokapat pár kapkami citronu a olivového oleje. Dalším receptem je například zapečený artyčok s těstovinami.

A navíc – máme tu jaro a to je nejlepší období na očistnou kúru.


Pevné zdraví všem!

***
A na závěr jedna perlička – věděli jste, že ne všechna zvířata mají žlučník? Bez žlučníku si spokojeně žijí pštrosi, holubi, papoušci, nebo třeba koně (!).

Autor: Anička

Photo by The Fry Family Food Co. on Unsplash