Žlučník – jak funguje a co dělat pro jeho zdraví?

Pravděpodobně tušíte, že pokud vám žlučník připomene svou existenci, asi to bude mít souvislost s jídelníčkem či celkovým životním stylem. Proč je ale tak důležitý co teda dělat, aby nás netrápil?

Jak žlučník funguje?

Náš trávicí systém je tvořen hlavními a přidruženými strukturami. Do hlavní struktury patří jícen, žaludek a střeva – tedy všechny orgány, ve kterých se rozkládá potrava. Do přidružené struktury patří další neméně důležité orgány připojené k trávicímu traktu – slinné žlázy, slinivka břišní a žlučník. Tyto orgány produkují složky, které jsou nutné k správnému trávení.

žlučník podpora zdraví



Žlučník přiléhá ke spodní straně jater, přesněji k jejich pravému laloku a tvarem připomíná hrušku. Zdravý žlučník je velký přibližně 8-12 cm. Celý žlučníkový systém se skromě žlučníku skládá z jaterních vývodů a žlučovodů.

I přesto, že se to nemusí na první pohled zdát (zejména proto, že žlučník řadíme k vedlejším orgánům trávicího traktu), má tento orgán velmi důležitou funkci, která začíná už v játrech. Právě játra produkují žluč, která putuje do žlučníku, kde se skladuje.

Co je to vlastně žluč?

Žluč je odpadní produkt jaterních procesů a hraje důležitou roli v trávení tuků, což znamená, že je štěpí. V žlučníku se žluč koncentruje a zahušťuje díky chemickým procesům. Skládá se z velké části z vody, dále obsahuje žlučové kyseliny a cholesterol.

Žluč také slouží k tomu, aby neutralizovala žaludeční šťávy. V žaludku je silně kyselé prostředí, než se ale natrávená potrava dostane do střev, žluč ji neutralizuje.

Jak poznáme, že s naším žlučníkem není něco v pořádku?

Při normálním a zdravém stavu žlučník funguje tak, že pokud sníme něco tučného, ve žlučových cestách se objeví větší množství žluče. Může se ale stát, že žluč přestane odtékat a začne se příliš zahušťovat. Nemocný žlučník se projevuje tak, že se svraští.

Nejčastější onemocnění

1. Žlučové kameny

Nejznámějším onemocněním žlučníku jsou pravděpodobně žlučové kameny. Nemusí se vyskytovat nutně jen ve žlučníku, ale mohou uvíznout ve žlučovodech, nebo se dostat až do dvanáctníku. Projevy onemocnění se tedy liší v závislosti na tom, kde se kameny nachází.

Kameny vznikají tím, že se žluč zahustí více než je (doslova) zdrávo, a začnou se vytvářet krystaly, které se následně zvětší a ztvrdnou v kámen. Krystaly jsou tvořeny žlučovými barvivy a kyselinami, ale mohou obsahovat i cholesterol. Jednou z příčin onemocnění tedy může být konzumace jídel obsahujících vysoké množství cholesterolu.


Kolika vs. akutní zánět 

Kolika se projevuje křečovitou bolestí v horní části břicha, nejčastěji pod pravými žebry. Je způsobená zaklíněním kamene ve vývodu a bolest způsobují stahy, které se snaží kamínek protlačit. Kamínek může po nějaké době projít do žlučníku a bolest ustane. O tom, že máte ve žlučníku kameny, nemusíte vůbec vědět. Kolika se též označuje jako žlučníkový záchvat.

Pokud kamínek neprojde a zaklíní se ve vývodu, zablokuje tím průchod žluče. Tento kámen může následně infikovat žlučník a způsobit zánět. Zánět je tak důsledkem přetrvávající koliky. Projevuje se horečkou, celkovou nevolností a zvětšeným břichem. Pokud dochází k opakovaným akutním zánětům, žlučník se naopak začne svrašťovat, zjizví se a může prosakovat.

Dalším místem, kde se kameny mohou vyskytovat, je společný žlučovod – v tomto případě žluč není odváděna z jater, což způsobí, že se žluč začne uvolňovat do krve a postižený má kožní projevy jako při hepatitidě. V tomto případě se doporučuje operace. Nemusíte se ale hned obávat, že půjdete pod nůž. V případě slabších příznaků lze menší kameny léčit bez operace, kdy se nasadí léky, které kameny rozpustí. Při větších kamenech se jejich vyjmutí provádí laparoskopií.

Je potřeba zmínit, že žlučníkovými kameny trpí převážně ženy, protože na jejich vznik má vliv ženský pohlavní hormon estrogen. Dále se onemocnění týká převážně lidí s nadváhou, nebo naopak lidí, kteří své tělo trápí častými dietami – to je důvod, proč se žluč zahušťuje, tělo jí totiž k trávení spotřebuje méně než obvykle. 

V případě žlučníkového záchvatu vám lékař nejspíše doporučí dietu, a to obvykle o neslazeném čaji a suchém pečivu. Žádná lahůdka, a proto je nejjednodušším lékem se nepřejídat a jíst vyváženou stravu. Může být doporučena i žlučníková dieta – menší porce a dostatek tekutin.


2. Nádory žlučníku a žlučovodů

Tato onemocnění se naštěstí vyskytují vzácně. Příčinou mohou být právě dlouhodobější problémy se žlučníkovými kameny a chronickými záněty žlučníku. To znamená, že i příznaky těchto onemocnění jsou podobné jako v případě žlučníkových kamenů.

Častou léčbou je vyjmutí žlučníku – v krajních případech se totiž dá žít i bez něj, protože organismus se tomu přizpůsobí.

Jak předcházet problémům se žlučníkem?

Jak bylo zmíněno výše, nejpřirozenějším opatřením pro váš organismus je úprava jídelníčku a vyhýbání se stresu, protože ten je také rizikovým faktorem při vzniku žlučníkových onemocnění. Základním pravidlem je jíst častěji o menších porcích, vyhýbat se tučným jídlům a dodržovat pitný režim. Důležité je nebrat bolesti žlučníku na lehkou váhu a navštívit lékaře.

Další přirozenou cestou je užívání bylinek. Z bylinky je pro detoxikaci organismu nejúčinnější její extrakt, tedy šetrný výluh. Extrakcí se získávají cenné látky, které jsou v koncentrované podobě účinnější než samotná bylinka. Bylinky pomáhající při problémech se žlučníkem a játry jsou například zeměžluč, pelyněk, ostropestřec, kořen pampelišky nebo jablečník. Extrakt je na trhu dostupný např. ve formě kapslí nebo jako tinktura.

Pokud nemáte po ruce extrakt, z ostropestřce lze použít jak plod, tak i listy. Tento bodlák usnadňuje trávení a prospívá nejen žlučníku, ale i játrům.

Vhodným jídlem pro detoxikaci jater i žlučníku je artyčok, u nás méně známý druh zeleniny. Nesnadnější je ho uvařit v páře a pokapat pár kapkami citronu a olivového oleje. Dalším receptem je například zapečený artyčok s těstovinami.

***
A na závěr jedna perlička – věděli jste, že ne všechna zvířata mají žlučník? Bez žlučníku si spokojeně žijí pštrosi, holubi, papoušci, nebo třeba koně (!).

Autor: Anička

Photo by The Fry Family Food Co. on Unsplash

 
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡