Ušetřete si zmatek v lékárně: Jak vybrat kvalitní potravinový doplněk

Internet a reklamy nás zahlcují zaručeně zázračnými potravinovými doplňky a ani v lékárně nemáme jasno, protože lékárníci sice dobře nasměrují, ale rozhodnutí stále leží na nás. Když nevíte, jaké údaje kontrolovat, je orientace v nabídce potravinových doplňků složitá. Poradíme vám, na co se zaměřit, abyste koupili ne zbytečně předražené a skutečně účinné potravinové doplňky.

 

Základní tipy pro výběr potravinových doplňků

  • Hlídejte si koncentraci účinných látek.
  • Sáhněte po produktech, které nejsou nacpané pojivy a chemickým balastem.
  • Ptejte se na vstřebatelnost látek.
  • Neorientujte se jen podle výše slevy.
  • Doplňky stravy užívejte preventivně, a to i v nízkém věku.


Pro léčiva s problémem, pro doplňky preventivně

Rozdílem mezi léčivy a doplňky stravy je situace, ve které po nich saháte. 

 „Léčiva už řeší důsledek, potravinové doplňky prevenci a podporu. Například permanentní stres způsobuje mnoho civilizačních chorob, které následně žádají použití léčiv. Doplňky stravy snižují reakci na stres a tím zmírňují dopady, kvůli kterým nastupují do akce léčiva.“

Tomáš Mysliveček, jednatel, Mentis Lab

Pokud vaše práce vyžaduje multitasking, visí nad vámi deadliny pro odevzdání projektů nebo potřebujete podávat výkony při studiu, přepínáte své mentální i fyzické limity. V kombinaci s touhou po dokonalé domácnosti, vztahu a aktivním životě své tělo a mysl neúměrně přetěžujete.

S neúměrnou zátěží by proto měla přijít i nadstandardní péče o zdraví.

jak vybrat doplňky stravy


Rozdíl mezi lékem a potravinovým doplňkem je v garanci účinnosti

To nezní příliš ve prospěch potravinových doplňků, legislativa je ale bohužel benevolentní. Zatímco léky podléhají přísnému testování a kontrole splňování deklarovaných parametrů, potravinové doplňky mají volnější pole působnosti.

Na rozdíl od klinicky hodnocených léčiv musí splňovat pouze” kritérium neškodnosti. Není tedy vyžadována série testování. Tato skulina je ale dobrým parametrem pro kvalitní potravinové doplňky. Ten, kdo se testování a výzkumu věnuje, ačkoliv nemusí, odvádí kvalitní práci.

„Jsme český start-up a potravinové doplňky důkladně testujeme v laboratoři. Díky tomu, že pouze nepřeprodáváme, ale sami vyvíjíme, máme kontrolu, z čeho se produkty skutečně skládají a jaký mají účinek.“

Tomáš Hron, jednatel, Mentis Lab


Nedejte na reklamu, hlídejte si klíčové parametry

Než se vrhnete do výběru, ujasněte si, co od přípravku očekáváte. Potřebujete posílit paměť, zlepšit koncentraci nebo jen hledáte přípravek, který vám pomůže po celodenní práci pod tlakem vypnout a zrelaxovat? Díky jasnému zaměření vám lékárník spíše poradí a ani na internetu nebudete tak bezradní.

U výrobků kontrolujte tyto ukazatele:

  • koncentrace,
  • složení
  • a vstřebatelnost.


Koncentrace

Doplňky stravy mají na obalu uvedeno v procentech, kolik účinné látky obsahují. Toto číslo porovnejte s doporučenou denní dávkou (najdete na internetu nebo vám ji sdělí lékárník) a vyberte takový, který její doporučené množství ideálně pokryje.

Náš tip: Pokud chcete mít jistotu, že dostanete přesné množství účinné látky, volte raději kapsle s koncentrátem než surové bylinky nebo houby. V nich množství kolísá kus od kusu a od pohledu nezjistíte, jaké množství účinné látky obsahují.

Kapsle zajistí snadno i velké množství účinné látky. Napěchovanou dózu s bylinkami tak elegantně nahradí jediná krabička a ušetříte si vážení potřebného množství.

„Do jediné kapsle s ostropestřcem jsme dostali koncentrovaný čistý extrakt, který by zákazník nezískal ani vylouhováním 10 pytlíků sušené byliny.“

 Tomáš Mysliveček, jednatel, Mentis Lab


jaké doplňky stravy

Kapsle jsou zárukou přesného dávkování. 


Složení

Při výběru potravinového doplňku platí stejné jednoduché pravidlo jako u výběru potravin. Hledejte přípravky, které obsahují v popisku složení co nejméně položek. Vyhnete se tak přídaným sladidlům, barvivům, aromatům a zahušťovadlům, které vám nepřináší žádný užitek. 

Vstřebatelnost

Nestačí tělu jen dodávat potřebné látky. Důležité je tyto látky zkombinovat s dalšími pomocníky, kteří zajistí, že se látky dobře vstřebají a předají tělu maximum svého užitku.

„Vysoce koncentrovaný extrakt kurkumy doplňujeme piperinem. Ten zajistí správnou vstřebatelnost a tedy využitelnost pro tělo. Takové úrovně samotná kurkuma nedosáhne.“ 

Tomáš Mysliveček, jednatel, Mentis Lab

Hledejte takové výrobce, kteří uvažují nad tím, aby se látky vzájemně podporovaly (byly v synergii). Zejména u nootropik je kvalitní synergie (podpora) složek důležitá. Tím zajistí:

  • vyšší výkon mozku,
  • jeho ochranu
  • a delší účinek bez výkyvů, které přichází s užíváním kávy nebo energetických nápojů.

 Zjistěte, co to jsou nootropika, přírodní látky na lepší spánek, relax nebo koncentraci. 


Cenovka by neměla rozhodovat

Do lékárny nebo na internet často zabrousíme ve spěchu v práci nebo večer mezi rodinnými povinnostmi a radostmi. Nechceme zbytečně ztrácet čas, proto se mnohdy rozhodujeme jen podle ceny.

Už jste pravděpodobně někdy nakupovali podle myšlenkového vzorce „Nevezmu nejlevnější, to bude šunt, ale ani nejdražší, tam platím jen za značku a marketing.“ Ideální výsledek takového myšlenkového pochodu je produkt z dražšího konce spektra, který se pyšní vysokou slevou. Přeškrtnutá suma nás utvrdí v tom, že kupujeme původně velice drahý a tedy kvalitní produkt.

Distributoři (nejen) potravinových produktů využívají pro manipulaci se zákazníkovou představou o ceně různé psychologické kličky. Například cenové kotvy, což je teorie o psychologickém vnímání ceny už ze 70. let.

Nenechte se tímto myšlenkovým úskokem nachytat a sledujte především koncentraci a čistotu produktů

„Nenavyšujeme uměle cenu, abychom nabízeli líbivé slevy. Za dostupnou cenu přinášíme do ČR trendy světových výzkumů a novinky z oblasti biohackingu“.

Tomáš Hron, jednatel, Mentis Lab

Pozor také na kombinace různých přípravků, ať se vzájemně neoslabují nebo vám neškodí. Celá produktová rodina z laboratoří Mentis Lab se vzájemně podporuje.

„Produkty Mentis Lab jsou vzájemně kompatibilní. Každý pokrývá jinou část potřeb aktivního člověka a můžete je bez obav kombinovat pro okamžité zvýšení výkonu i dosažení celkové psychické pohody.“

Tomáš Mysliveček, jednatel, Mentis Lab 


Na čem si v Mentislab zakládáme

  • Doplňky stravy sami vyrábíme a testujeme.
  • Receptury tvoříme na základě vědeckých poznatků a patentovaných látek.
  • Používáme vysoce koncentrované extrakty přírodních látek. Díky nim dosahujeme nejvyšší účinnosti produktů na trhu.
  • Spolupracujeme s prestižními světovými producenty, přinášíme do ČR zahraniční trendy.

 

Zjistěte, jak vám výsledky českého startupu s vlastní laboratoří pomohou v prevenci a získání energie.

Použité zdroje:

Bailey RL, Gahche JJ, Miller PE, Thomas PR, Dwyer JT. Why US adults use dietary supplements. JAMA Intern Med. 2013 Mar 11;173(5):355-61. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.2299. PMID: 23381623.

Lieberman HR, Marriott BP, Williams C, Judelson DA, Glickman EL, Geiselman PJ, Dotson L, Mahoney CR. Patterns of dietary supplement use among college students. Clin Nutr. 2015 Oct;34(5):976-85. doi: 10.1016/j.clnu.2014.10.010. Epub 2014 Nov 7. PMID: 25466950.



Photo by Green Chameleon on Unsplash

 
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡