Za depresi a špatnou náladu může chemie v mozku. Víme, jak jí vrátit rovnováhu

Podzimní a zimní měsíce jsou často doprovázeny špatnou náladou a depresí. Není to ale jen málo slunce, chlad a brzká tma, které v nás vyvolávají klasickou podzimní a zimní depku. Ve skutečnosti jsou na vině chemické látky v našem mozku. Ač jsou výše zmíněné spouštěče tedy častou příčinou, deprese vás může zastihnout kdykoliv. Jak náš mozek funguje a čím špatnou náladu zahnat?

Co se v našem mozku při depresi a špatné náladě děje

V průběhu 20. století došlo ve zkoumání naší psychiky k ohromným objevům. Řada z nich si vysloužila i Nobelovu cenu. K těm nejzásadnějším patří objev chemických látek, které řídí emoce a mají velký vliv na to, jak prožíváme realitu. Tyto chemické látky se nacházejí v mozku.

Vědci aktuálně rozlišují čtyři hlavní typy látek, které by měly být v mozku v harmonii. Pak je v harmonii i naše psychika. Tento ideální stav ale bohužel nebývá úplně běžný. Vlivem současného hektického stylu života máme téměř všichni z nás tyto látky do určité míry v nerovnováze. Podle toho, které látky převyšují, a kterých je naopak nedostatek, se naše vnímání a prožívání reality mění.

deprese a procesy v mozku

 

Můžou za to hormony

Ony chemické látky v našem mozku jsou hormony, které mají funkci neurotransmiterů. Zjednodušeně řečeno přenášeji informace mezi neurony, a spouští tak v mozku určité reakce. Každý z těchto hormonů ovlivňuje celkovou psychiku trochu jinak.

Které hormony mají na náš duševní stav největší vliv?

  • Dopamin – zásadním způsobem ovlivňuje to, jak vnímáme okolní události, ale hraje důležitou roli i v naší motivaci. Nízká hladina dopaminu způsobuje pocity smutku, depresi a celkový pesimismus. Poškození dopaminových drah je úzce spojeno se vznikem Parkinsonovy choroby, jiné poruchy dopaminového systému se dávají do souvislosti se vznikem schizofrenie či bipolární afektivní poruchy.
  • Serotonin – nejspíš ho znáte jako hormon štěstí. Ovlivňuje emoce, náladu, paměť, spánek, vnímání bolesti i chuť k jídlu. Nedostatek serotoninu způsobuje nejen změny nálad a depresi, ale také poruchy spánku nebo zvýšenou agresivitu.
  • Oxytocin – bývá přezdívaný jako hormon lásky. Je velmi důležitý při erotickém vzrušení. Ovlivňuje vytváření partnerských svazků, sociální a rodičovské chování, také procesy učení a paměť.
  • Endorfin – dokáže vyvolávat silné až téměř euforické stavy a pocity. Kromě podpory dobré nálady také tlumí bolest a hraje důležitou roli při některých tělesných funkcích. Jeho vyplavování můžete podpořit svalovou zátěží.

TIP: Dopamin můžete tělu spolehlivě dodat i formou doplňku stravy Dopamine Advantage. Kromě období zvýšené psychické zátěže ho oceníte také jako booster motivace a soustředění.

5 přírodních látek proti depresi a špatné náladě

Dokud nejsou vaše psychické stavy vážné, je lepší hledat pomoc v přírodě. Antidepresiva mají na tělo celou řadu negativních účinků, především pak vznik závislosti. Tady je náš výběr přírodních zdrojů, které prokazatelně dokážou zmírnit vaše negativní pocity a navrátit dobrou náladu.

Šafrán

Pozitivní účinky šafránu na psychiku už jsou poměrně dobře známé. Výzkum jeho vlivu odstartoval na teheránské univerzitě. Výzkumníci zde prokázali, že šafrán dokáže při mírné až středně silné depresi v podstatě totéž, co tzv. inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (novější skupina léků proti depresi). Při denní dávce třicet miligramů po dobu alespoň jednoho měsíce se koření vyrovnalo i starším tricyklickým antidepresivům (skupina nejpoužívanějších a vysoce účinných antidepresiv, bohužel ale s řadou vedlejších účinků).

Díky svému přírodnímu původu tak šafrán v mnoha ohledech předčí klasická antidepresiva a při lehčích až středně závažných psychických stavech může být účinnou pomocí.

šafrán přírodní lék na depresi

Probiotika

Probiotika vás možná v tomto seznamu zaskočí, jejich souvislost s psychikou má ale vědecké opodstatnění. Bylo totiž zjištěno, že špatná komunikační spojení mezi střevy a mozkem silně ovlivňují naši náladu i emoce. A zdraví střev podpoříte právě dostatečným příjmem probiotik - „hodných” bakterií, které utváří střevní mikroflóru.

TIP: Šafrán v denní dávce 30 mg spolu s probiotiky vám poskytne doplněk stravy FLORASSIST® Mood Improve.

GABA

GABA je derivát aminokyseliny, který je produkován v lidském organismu. Jedná se tedy o látku, která je bezpečná a pro naše tělo vlastní. Funguje jako tzv. inhibitor aktivity neuronů, tedy má tlumivý účinek, uklidňuje a chrání neurony před poškozením. Pomáhá zajistit rovnováhu nervového systému, má zklidňující účinky a zlepšuje kvalitu spánku.

L–Theanin

L-theanin je přírodní látka vyskytující se například v zeleném čaji. Dodává organismu specifický druh energie: uklidňuje, aniž by způsoboval ospalost, a zároveň určitým způsobem aktivuje, aniž byste se cítili příliš nabuzení. L-theanin zvyšuje aktivitu alfa a theta vln v mozku, působí proti úzkosti, zlepšuje poznávací funkce, paměť i kvalitu spánku a vyrovnává chemické procesy v mozku. Zároveň má vliv na tělesné stavy – především pomáhá snížit krevní tlak.

Přečtěte si více o nootropických účincích L–Theaninu.

TIP: Vyzkoušejte účinky aminokyseliny GABA a L-Theaninu ve formě doplňku stravy Liposomální GABA s L-theaninem. Díky liposomální formě se velmi dobře vstřebává, a má tak i silnější účinek.

l-theanine proti depresi

B-komplex

Další dobře známá látka (nebo spíše soubor látek), která vás v našem výčtu možná překvapí. Nedostatek vitamínů B často nelze běžnými lékařskými vyšetřeními zjistit, přesto tělo na jejich deficit reaguje a projeví se různými psychickými problémy a zvýšenou únavou. Místo užívání léků a docházení na psychoterapie by tak v některých případech mohlo stačit obnovení a udržování dostatečné hladiny vitamínů B-komplexu v těle.

Vitamíny B jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému, pomáhají udržovat dobrou náladu, zvládat emoce, překonávat stres a zmírňují psychické vyčerpání. V našem těle má ale celou řadu dalších důležitých rolí.

TIP: Účinky osmi vitamínů B kombinuje doplněk stravy Liposomální Methyl B-Complex. Díky liposomální formě má několikanásobně vyšší vstřebatelnost než konvenční doplňky stravy, a zajistí tak velmi rychlý a silný účinek.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡