Nootropika: Přírodní látky, díky nimž myšlení nebolí a soustředění je hračka

Kolikrát jste si už povzdechli nad tím, že vám ty stohy materiálu a nových informací mozek nebere? Že už nemůžete přemýšlet, zapamatovat si nové a být stále kreativní? I když to váš šéf vyžaduje?

 

Doba je náročná na výkon. Ze všech stran se na nás valí nové a nové informace, s nimiž si náš mozek musí poradit. Stres má pak negativní vliv na náš spánek, jehož nedostatek snižuje schopnost odbourávání toxických látek, zhoršuje paměť, logické i motorické funkce. Na nespavost nebo celkovou duševní únavu si přitom stěžuje stále více lidí. Současně touží po tom, aby se mohli lépe soustředit, zvládli duševně náročnou práci za kratší dobu nebo byli vynalézavější a kreativnější či minimálně stačili svým mladším kolegům. Proto mnozí lidé volí nootropika – přírodní doplňky stravy, které zlepšují schopnosti lidského myšlení.

co jsou nootropika 

 

Nootropika zlepšují paměť i koncentraci

Abychom pochopili, jak nootropika fungují, musíme nejdříve zmínit takzvané kognitivní funkce mozku. Právě na ty mají nootropika vliv. Kognitivní neboli poznávací funkce mozku jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky. Díky nim člověk vnímá svět, reaguje, přemýšlí, učí se, je schopný se soustředit, mluvit a pochopit informace, řešit problémy, plánovat nebo organizovat. Mezi hlavní kognitivní funkce mozku patří: paměť, koncentrace, pozornost, řeč, schopnost vyjadřování nebo emocionální regulace.

Lidé si brzy začali všímat, že užívání některých látek mozku prospívá. Že jsou díky nim bdělejší, pozornější, lépe se soustředí nebo učí. Příkladem je například zelený čaj. Tehdy ještě podobné přírodní látky nebyly označovány jako nootropika. Toto označení použil poprvé v roce 1964 psycholog a chemik Corneliu E. Giurgea, který spojil dvě starořecká slova „noos“ (vnímání) a „tropein“ (otočení, ohnutí). Nootropika popsal jako látky, které usnadňují učení i tok informací mezi oběma mozkovými hemisférami a ochraňují mozek proti fyzickým nebo chemickým poškozením. Zdůrazňoval také absenci obvyklých negativních efektů psychotropních látek.

Nootropika se prodávají jako doplňky stravy. Tvoří je speciální směsi výtažků z bylin a dalších v přírodě se vyskytujících látek, které prospívají mozku i lidské psychice. Usnadňují schopnost učení se, zpracování informací, posilují psychickou odolnost, usnadňují zvládání stresu, zlepšují schopnost relaxace nebo spánku. Příkladem nootropik je třeba v Ájurvédě používaná bakopa drobnolistá nebo vitánie snodárná.

aswagandha nootropika

Jak nootropika působí na mozek?

Už víme, že nootropika zlepšují paměť, snižují pocity únavy, zvyšují motivaci nebo schopnost soustředění se. Jak je to ale možné? Stimulují totiž mozkovou činnost, nejčastěji tak, že zvyšují průtok krve, takže zvyšují i přívod kyslíku a glukózy, což jsou hlavní paliva pro náš mozek.

Některá nootropika také urychlují růst neuronů a tvorbu nových propojení v mozku nebo působí na neurotransmitery – mozkové přenašeče. Kvůli svým schopnostem se nootropika využívají při léčbě některých nemocí, jako je třeba Alzheimerova choroba nebo různé druhy demence.

Nootropika znala už Ájurvéda

Dnes se nootropika prodávají nejčastěji v praktických kapslích a spojují hned několik účinných látek. Rozhodně ale nejsou novinkou. S bylinami nebo přírodními výtažky pracovala už tradiční indická medicína Ájurvéda. Některá moderní nootropika navázala na tisícileté zkušenosti a využívají výtažků z těchto bylin.

Příkladem je třeba bakopa drobnolistá, která se tradičně užívala s ghí máslem, protože se vstřebává právě v tucích. Bakopa drobnolistá se po tisíciletí používá jako antioxidant, podporuje paměť a soustředění, zlepšuje mozkovou činnost a přispívá k mentální svěžesti.

Mezi přírodní nootropika patří také rozchodnice růžová, která zlepšuje fyzický i psychický výkon, posiluje obranyschopnost organismu, snižuje únavu a zvyšuje psychickou odolnost. Je považována za tonikum, které celkově posiluje organismus a zlepšuje paměť.

Vitánie snodárná zase pomáhá zvládat stres, působí proti úzkostem, depresím a vyčerpání. Možná ji budete znát pod originálním sanskrtským pojmenováním ašvaganda.

TIP: Bakopu drobnolisou, rozchodnici růžovou i vitánii snodárnou obsahuje doplněk stravy Mentis ZEN.

I když za vás nootropika nevyřeší rovnici o třech neznámých nebo nepředloží naprosto famózní kreativní návrh vašemu šéfovi, pomůžou vám podobné výzvy zvládnout lépe, s energií a nadšením.

 nootropika doplňky stravy Mentis Zen
 
 
 
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡