Terpeny

Název terpen může vyvolávat domněnku, že se jedná o anorganickou sloučeninu, tedy uměle vytvořenou látku, díky které by výsledný výrobek bylo možné nazvat přírodním jen stěží. Terpeny jsou však organické sloučeniny zejména rostlinného původu (lze nalézt i terpeny živočišné - například ambrein, který se nachází v tělech velryb nebo skvalen, pocházející ze žraločích jater), se kterými se můžeme setkat především u doplňků stravy. Z chemického hlediska jsou terpeny složeny ze dvou nebo více isoprenových jednotek (isopren je nenasycený uhlovodík, za běžné pokojové teploty je v kapalném skupenství), díky čemuž se řadí mezi isoprenoidy.

Ačkoliv nemusíte označení terpen znát, ve skutečnosti se s terpeny setkáváme velmi často. Jak už bylo řečeno, terpeny nalezneme především u rostlin a dodává jim jejich neznaměnitelnou vůni nebo barvu. Účelem terpenů je ochrana organismu před škodlivými vnějšími vlivy. Samotné terpeny jsou pak zastoupeny ve spoustě výrobcích, zejména v éterických olejích nebo balzámech, ale najdeme je i potravinách a bylinkách, jako například v mátě, pomerančové kůře, vodním melounu nebo rajčatech. V posledních letech se však staly předmětem rozsáhlých výzkumů terpeny obsažené v konopí, nicméně blahodárné účinky terpenů v jiných rostlinách a jejich extrakci lidstvo umí využívat už od nepaměti.

Asi nezjnámnějším terpenem je betakaroten (tetraterpen) a latex (polyterpen). Významné jsou také terpeny obsažené v konopí, které se s ohledem na stále se zvyšující popularitu konopných přípravků dostávají do centra pozornosti.

Terpeny lze získat z jednotlivých částí rostlin (listy, květy nebo kmeny stromů). Ty se pak připravují destilování s vodní parou, extrakcí nebo lisováním.

Chemicky se terpeny dělí na dvě skupiny podle své struktury, a to na cyklické a acyklické. Pro běžného uživatele je však důležitější dělení podle počtu isoprenových jednotek, neboť tyto jednotlivé terpeny lze pak najít v rostlinné říši (tedy i v potravinách):

  • Monoterpeny obsahují dvě molekuly isoprenu a lze se s nimi setkat v pomerančové nebo citrónové kůře (limonen), mátě peprné (menthol), kafrovníku (kafr) nebo v růžovém oleji, oleji z trávy voňatky Martinovy nebo oleji z citronelly (geraniol).
  • Seskviterpeny obsahují tři molekuly isoprenu a v rostlinné říši jsou zastoupené v silicích chmelu (humulen), kyselině abscisové nebo éterických olejích.
  • Diterpeny se skládají z celkem čtyř molekul isoprenu a nalezneme jej zejména v retinolu, retinalu a fytolu. Mezi významné diterpeny řadíme například forskolin, kafestol, kyselinu abietovou, steviol, taxadien nebo tiamulin.
  • V triterpenech lze najít celkem šest molekul isoprenu. Nejznamnější triterpeny jsou ambrein, kyselina ganoderová, lanosterol nebo skvalen.
  • Tetraterpeny se skládají z osmi isoprenových molekul. Mezi tyto terpeny patří lykopen (červené rostlinné barvivo; lykopen lze najít například ve vodním melounu, rajčatech, posedu bílém, šípku, červeném grapefruitu nebo guavě), dále γ-karoten, α-karoten a β-karoten (žlutočervené barvivo; betakaroten, jenž lze najít například v mrkvi nebo rajčatech, je významný i pro své antioxidační účinky).
  • Polyterpeny obsahují osm nebo více isoprenových molekul. Nejdůležitějšími polyterpeny jsou latex a gutaperča.

 

Nyní si představíme ty nejznámnější terpeny, se kterými se člověk potkává prakticky denně.

β-myrcen

Tento přírodní uhlovodík se řadí mezi monoterpeny. Kromě názvu β-myrcen se běžně užívá i samotný název myrcen. Své pojmenování získal se podle polysyntetické výroby, která spočívá v extrakci látky z rostlin rodu myrcie. Tento terpen je však přítomen i v rostlinách, zejména ve vavřínu, konopí, chmelu, mateřídoušce, ale také třeba v mangu, divokém tymiánu, bazalce nebo petrželi; samotná extrakce z rostlin je však výjimečná a upřednostňuje se právě polysyntetická produkce.

β-myrcen se pro svoji ovocnou a hřebíčkovitou vůni používá při výrobě parfémů. Z tohoto monoterpenu se dále vyrábí látky jako citral, citronellol, citronellal, geraniol, linalool, mentol a nerol. Má výrazné sedativní, protizánětlivé a analgetické účinky. Pomáhá tedy při usínání nebo zmírnění bolesti. β-myrcen zároveň může posloužit i jako antioxidant, tedy coby účinný přídavek do krémů proti vráskám nebo proti slunečnímu záření. Další jeho velkou výhodou je schopnost prospěšně působit na správnou funkci zažívacího traktu.   

D-limonene

Již podle názvu tohoto přírodního terpenu lze odvodit, že d-limonene je obsažen ve slupkách citrusových plodů, nicméně tento druh limonenu se nachází především v pomerančových slupkách. Výstupním produktem je za studena lisovaný olej.

Velkým přínosem d-limonenu je především jeho příjemná, osvěžující a sladká vůně připomínající citrusy. Své využití tedy nachází zejména při výrobě čistících prostředků nebo ředidel. Dále se využívá i v kosmetickém průmyslu.

Kromě uvedeného je však d-limonene velmi ceněn i pro své antioxidační a protizánětlivé schopnosti na lidský organismus. Dále má také pozitivní vliv na metabolismus a bojuje s celou řadou zdravotních problémů – například působí jako prevence proti rakovině, cukrovce, bronchitidě, vysokému cholesterolu, nicméně pomáhá také i při redukci hmotnosti.

β-karyofylen

β-karyofylen (neboli též zkráceně karyofylen) je přírodní seskviterpen, který je součástí mnoha esenciálních olejů – sem se řadí například oleje z hřebíčku, konopí, rozmarýnu, oregana nebo chmele. Důležité také je, že díky β-karyofylenu má černý pepř nebo hřebíček své nezaměnitelné aroma.

Pro svoji chuť a vůni si tento terpen získal neotřesitelné místo v potravinářském průmyslu. Kromě toho má však i velmi zásadní medicínské a terapeutické vlastnosti – zejména antioxidační, protizánětlivé a analgetické. Tento terpen ale také může pomoci při boji s alkoholismem nebo může snížit četnost záchvatů. Svoji roli sehrává i při boji s neurodegenerativními chorobami - např. Parkinsonem nebo roztroušenou sklerózou. Nutno dodat, že se momentálně vedou i diskuze o tom, zda je β-karyofylen schopen tlumit pocity úzkosti a deprese.  

β-linalool

β-linalool (nazývá se též linalool, ale i linalylalkohol, linaloyloxid nebo allo-ocimenol) patři mezi terpenové alkoholy a je součástí velkého množství květin a kořenných rostlin. Uvádí se, že až 200 rostlin produkuje β-linalool – jde zejména o mátu, vonné byliny, vavřín, skořici, citrusy, ale také třeba břízy nebo houby. I navzdory širokému výskytu se upřednostňuje syntetická výroba.

Jeho příjemná a nezaměnitelná vůně způsobila, že se β-linalool hojně používá v průmyslu. β-linalool tak najdeme nejčastěji v drogistických (mýdla, čistící prostředky, šampony, kondicionéry, repelenty, přípravky proti škůdcům) nebo kosmetických výrobcích (krémy, parfémy, rtěnky, pleťové vody). Tento terpen je také součástí mnoha aromaterapeutických výrobků. V neposlední řadě má β-linalool protizánětlivé, antidepresivní a antiepileptické vlastnosti. Zároveň má příznivé účinky na nervový a kardiovaskulární systém. Nutno také dodat, že jej lze využít i při výrobě vitamínu E.

β-linalool ale není vhodný pro všechny. Pokud člověk trpí alergií na parfémy, měl by se tomuto terpenu vyhnout.

Menthol

Monoterpen mentol se nachází v mátě peprné. Barva mentholu je bílá nebo čirá. Tato látka se pro své lokálně znecitlivující a chladivé účinky používá nejčastěji v léčebných produktech (masti, tabletky). Velmi časté jsou též mátové bonbony nebo čaje.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení