Změnou jídelníčku proti kožním problémům. Co jíst a čemu se vyhnout?

Kopřivka, lupénka, ekzém, akné nebo vyrážka. Kožní problémy dokážou pořádně znepříjemnit život. Pomoci může i zdánlivě tak banální věc, jako je změna jídelníčku. Některé potraviny totiž pokožce prokazatelně škodí, zatímco jiné její zdraví přímo podporují. Prozradíme vám, které to jsou.

Zjistěte, jestli není na vině potravinová alergie

Kůže je náš největší orgán a měli bychom na ni pohlížet v souvislosti s celkovým stavem těla. Kožní problémy jsou totiž často odrazem našeho vnitřního zdraví. Pokud přetrvávají, zjistěte, jestli na vině není potravinová alergie. Tou na světě trpí přibližně 6 % populace. Mezi nejčastější spouštěče potravinových alergií patří:

  • kravské mléko (spíše u dětí),
  • slepičí vejce (spíše u dětí),
  • sója,
  • ořechy a semínka,
  • pšenice,
  • ryby a mořské plody,
  • ovoce (např. jahody nebo jablka),
  • zelenina (např. celer).

Máte-li na alergii podezření, zejména v případě, že se u vás objevují i další nežádoucí reakce krátce po jídle, navštivte lékaře. Ten vám provede spolehlivé testy a rychle zjistí, jak na tom jste. Pokud vaše reakce není vážná a chcete si možnost alergie ověřit sami, zkuste vysadit danou potravinu alespoň na měsíc z jídelníčku a pozorovat, jestli se vaše kožní problémy zlepší. Pak ji zařaďte zase zpátky a uvidíte, jestli se stav kůže opět zhorší.

potravinová alergie kožní problémy

Potraviny, které vaší kůži neprospívají

Jsou však potraviny, které neprospívají kůži nikoho z nás. Co byste měli určitě omezit, je cukr. Kromě toho, že ucpává póry, také podporuje stárnutí pleti. Nezapomeňte, že velké množství cukru se nachází také v alkoholu. Kůži dále škodí bílá mouka, uzeniny a červené maso, mastná a těžká jídla a veškeré konzervanty a chemické látky. Snažte se proto jíst co nejvíce čerstvých potravin a naopak se vyhnout polotovarům a fast foodu.

Náš jídelníček nejen přímo ovlivňuje kožní bariéru, ale má také vliv na střeva, která jsou pro zdraví klíčová. Střevo je zodpovědné za vstřebávání živin, ale i velký imunitní systém. Hodně chronických nemocí, například právě ekzémy nebo záněty dutin, souvisí s nedostatečnou funkcí střev. Především tlusté střevo z těla odvádí škodliviny a toxiny. Jeho zdraví je tedy klíčové i pro pokožku.

Jaké potraviny při kožních problémech naopak jíst

Pro zdraví pokožky jsou zásadní vitamíny skupiny B, které souhrnně nazýváme jako B komplex. Především pak B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin) a B9 (kyselina listová). Každý z nich má v těle trochu odlišnou roli, právě jejich nedostatek ale může být příčinou nebo minimálně spolupůvodcem kožních problémů.

V jakých potravinách se vitamíny skupiny B nachází?

  • B2 - vejce, mléčné výrobky, ořechy, maso, houby, sója,
  • B3 - tuňák, losos, kuře, vejce, hnědá rýže, avokádo, arašídy, hrášek,
  • B5 - játra, mléko, vejce, kvasnice, fazole, ořechy, sója, sezamová a slunečnicová semínka,
  • B6 - mléko, losos, tuňák, vepřové maso, oves, špenát, mrkev, banán.
  • B7 - hovězí maso, vaječný žloutek, ořechy, kvasnice, sója, obiloviny,
  • B9 - kvasnice, špenát, hlávkový salát, chřest, rajčata, okurky, obiloviny.

zdroj vitamínu B ze stravy

Bohatým zdrojem vitamínu B jsou kvasnice

Z výše uvedeného můžeme vyčíst, že nejlepšími zdroji vitamínů B jsou kvasnice, vejce, maso, mléko, sýry, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny. Pokud se tedy řídíte zásadami pestrého a vyváženého stravování, vitamíny B by vám pravděpodobně chybět neměly. Jsou ale rizikové skupiny lidí, které mohou jejich nedostatkem trpět i v případě, že na svůj jídelníček dbají. Mezi ně patří především těhotné a kojící ženy, senioři, vegetariáni, vegani a lidé s chronickými nemocemi. Nedostatek béčka můžete mít i vy, pokud vás trápí častá únava, nervozita, úzkost nebo problémy se soustředěním.

Kompletní dávku všech vitamínů B tělu snadno zajistíte s doplňkem stravy B komplex.

Jsou samozřejmě i další látky, které přispívají ke zdraví pokožky. Mezi ně patří zejména zdravé tuky v podobě omega-3. Ty najdete například v tučných mořských rybách, lněném semínku nebo vlašských ořeších. Dále je to vitamín C, na který je bohatá především vybraná zelenina a ovoce jako paprika, brokolice, křen, černý rybíz nebo kiwi. A nesmíme zapomenout ani na vitamín E, což je silný antioxidant. Ten najdeme hlavně v pšeničným klíčkách, olivovém oleji, ořeších, sóji a mléce.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡